EUR: 334,08 Ft
CHF: 304,79 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Külföld

Minden idők legnagyobb gleccserkatasztrófája fenyeget!

Miközben mínusz 30-40 Celsius fokos sarkvidéki hideg tört be az Egyesült Államokba 30-65 centiméteres hóval, a NASA legfrissebb kutatási eredményei szerint a világ legveszélyesebb gleccsere, a Thwaites egy óriási repedés miatt az összeomlás szélére került.

Ha az Antarktiszon rendkívüli állapotot lehetne hirdetni, már biztosan megtették volna a tudósok, ahogyan Illinois állam kormányzója elrendelte a héten, és figyelmeztette chicagói honfitársait a „történelmi méretű téli viharra és a rendkívüli hidegre”. Csak az Antarktiszon ellenkező előjellel, a globális felmelegedés következményei miatti katasztrófahelyzet van kialakulóban. A Magyarországnál kétszer nagyobb területű (182 ezer km2) Thwaites Gleccser jelenleg is a világ óceánjai vízszintjének körülbelül 4 százalékos megemelkedéséért felelős.


A Thwaites gleccser / NASA fotó

Az Antarktisz Nyugati részén elhelyezkedő gleccsert már eddig is a világ legveszélyesebbjének titulálták a tudósok. Az új-generációs szatelliteknek köszönhetően a NASA tudósai megdöbbentő friss kutatási eredményeket kaptak – számolt be a dailymail.com. A tanulmány drámai részletei szerint az antarktiszi gleccser összeomlása néhány tucat éven belül bekövetkezhet.  A gleccser óriási repedése egyre növekszik és megdöbbentő gyorsasággal hatol be egyes helyeken az óceán melegebb vize a jégtömeg belsejébe és gyors ütemben megolvasztja azt.

Thwaits gleccser / Wikipedia fotó

A gigantikus, 300 méter mély repedés majdnem Manhattan területével megegyező nagyságú és folyamatosan növekszik. Méreteire jellemző, hogy az új generációs szatellitek mérései szerint csak az elmúlt 3 évben 14 billió tonna jég olvadhatott az óceánba a gleccser 160 kilométer hosszú frontjából. A tudósok és a NASA szakemberei szerint amennyiben a Thwaites teljesen megolvadna a földön, az óceánok szintje 65 centiméterrel megemelkedne. Az antarktiszi lemez szomszédos gleccsereinek hasonló olvadása akár további 2,4 méterrel is megemelhetné a globális tengerszintet.


2019. január 30. Chicagó befagyott. Profimedia, UPPA News

Amerikában viszont az Északi-sark felől érkezett hideghullámnak köszönhetően tombol a hideg. A meteorológusok szerint ez a hideg levegő „normális körülmények” között az Északi-sark körül forog, de ezúttal déli irányba fordult és az Egyesült Államok északi és a középnyugati államait, a Nagy-tavak vidékét és a keleti partvidéket sokkolja.

2019. január 30.- Chicago, Illinois, U.S. – Fagyos szelfi minusz 30 fokban. Profimedia, Zuma Press – News

Chicagóban az ABC televízió előrejelzései szerint például egyes helyeken hidegebb lesz, mint a Déli-sark fagyos vidékein. Illinois mellett Michigan és Wisconsin kormányzója is rendkívüli állapotot hirdetett. Wisconsinban kedd óta zárva tartanak az állami iskolák, és mozgósították a Nemzeti Gárdát. Georgia államban a kormányzó 35 megyében bezáratta a kormányzati hivatalokat és az iskolákat.

Kapcsolódó Cikkek