EUR: 322,63 Ft
CHF: 288,36 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Sport

Miniszteri főtanácsadó lett Gyurta Dániel

Az olimpiai és világbajnok úszó Gyurta Dániel miniszteri főtanácsadó lesz a Külügyminisztériumban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Testnevelési Egyetem rektorával, Mocsai Lajossal kötött együttműködési szerződés aláírásakor jelentette be a hírt.

Fotó: Csudai Sándor

Szijjártó Péter a megállapodás szentesítésekor kijelentette, hogy a jövőben jobb és biztosabb alapokon nyugszik majd a magyar sportdiplomácia nemzetközi érdekérvényesítő képessége.


– Sportnemzet a miénk, amit jól mutat, hogy az elmúlt két évben 225 jelentős nemzetközi sportesemény volt Magyarországon, idén pedig négy olimpiai sportág világbajnokságát rendezzük meg – mondta a miniszter. – Világraszóló sporteredményeinkben nagy szerepe van a tudományos háttérnek, az oktatási és képzési rendszernek, amelyet a Testnevelési Egyetemnek köszönhetünk.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint napjaink külpolitikájában mindenki mindenfajta erőforrást felhasznál a nemzeti érdekérvényesítéshez, és Magyarország vitán felül állandó erőforrásként használhatja a sportot.

– Gyurta Dániel olimpiai és világbajnok úszó, a NOB tagja, az ő ismertsége még sokat fog hozni – állapította meg Szijjártó, ám azt nem részletezte, hogy pontosan mi lesz a feladata a Londonban olimpiai bajnoki címet szerzett mellúszónak, csupán annyit mondott, hogy új főtanácsadóként a magyar sportdiplomáciát erősíti majd.

Mocsai Lajos, az egyetem rektora szerint a 2015-ben újra önállósodott intézményben elkezdődött a nemzetközi kapcsolatok újjáépítése, és a külképviseletek aktívabban népszerűsítik majd a Testnevelési Egyetem oktatási és tudományos tevékenységét, illetve egyre több ösztöndíjas külföldi hallgatót vehetnek fel.

Kapcsolódó Cikkek