EUR: 323,53 Ft
CHF: 290,99 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Szekszárd

Minőségi újborok készültek idén is

Egységes jövőképre törekszenek

Kiváló borok készültek a 2018-as termésből. A Szekszárd Borvidék Hegyközségi Tanácsa összesítette a 2018-ban szüretelt terményt a borvidéken, amely szerint 964 hektáron több mint 63 ezer mázsa szőlő termett, amely körülbelül 66 mázsa/hektár átlagot jelent.


2018-ban borvidékünkön 66 mázsa szőlő/hektár átlag termett Fotó: Nagy Nándor

Bősz Adrián, a Szekszárd Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta, hogy az átlagtermés nem kiemelkedő a számok tekintetében, viszont borvidékünkön sokkal inkább a minőséget tartják szem előtt a borászok.

– Nemcsak a saját, hanem a kollégák borait kóstolva, az előző évet, évjáratot értékelve állíthatom, hogy egy szép és jó évjáratot tudhatunk magunk mögött. A Szekszárdi borvidéken 964 hektáron több mint 63 ezer mázsa szőlő termett, annyiban csalóka egy picit ez az adat, hogy a 66 mázsa/hektár átlagtermés magasabb, mert ebben az összesített adatban beleszámítjuk a nem termő ültetvényeket is, tehát a három évnél fiatalabb új telepítésű szőlők. Azt is fontos kiemelnem, hogy ez a 66 mázsa/hektár átlagtermés nem számít kiemelkedően magasnak, és ebből kitűnik az, hogy borvidékünkön elsősorban a minőségorientált szőlőtermesztés az, ami dominál. Mindemellett az alacsonyabb termésnek, plusz az évjárati erősségnek köszönhetően remek borok készültek 2018-ban – részletezte a hegyközségi tanács elnöke.


Borászok összefogásának eredményeként új marketingterv születhet már idén Fotó: Nagy Nándor

Hozzátette, hogy a hegyközség tanácsa sikeres évet tudhat maga mögött, azonban a 2019-es évre is nagy terveket szövögetnek. Egyik elsődleges cél az lenne, hogy közös összefogással egy komplex marketingtervet állítsanak össze a borászok. Ezenkívül a következő évek kiemelt feladata lesz a termékleírásoknak az aktualizálása, átgondolása is.

–  Ezen hosszú távú marketingstratégiát úgy szeretnénk összeállítani, hogy első körben minden pince mondja el a saját véleményét, amiből lesz majd egy halmazunk, ebből igyekszünk közös nevezőt összeállítani. Nagyon fontos, hogy a borvidéknek legyen egy egységes jövőképe, ebbe beletartozik a borászatokon túlmutató együttműködés, akár a város önkormányzatával, akár a turisztikai irodával, éttermekkel, vendéglátóipari egységekkel, szálláshelyekkel. Úgy gondolom, hogy globálisan kellene ezt a „Szekszárd-csomagot” eladni, és ebben értelemszerűen számítunk majd más szervezetek, akár befektetők segítségére is – részletezte Bősz Adrián.

A Szekszárdi borvidéken 964 hektáron több mint 63 ezer mázsa szőlő termett Fotó: Nagy Nándor

Címkék

Kapcsolódó Cikkek