EUR: 323,61 Ft
CHF: 291,90 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Veszprém

Mit kell „tudnia” a XXI. század városának?

Városfejlesztési konferencia a fiatalok megtartásáért

Kétnapos városfejlesztési konferenciát rendeztek Veszprémben csütörtökön és pénteken. A Hárfa Alapítvány által szervezett Urban 21 konferencia programjának nagy részét a Hangvilla színháztermében tartották, péntek délelőtt a kultúraközpontú közterületi fejlesztések bejárásával zárult a szakmai rendezvény.


A konferenciát Kiss Gábor, a szervező Hárfa Alapítvány elnöke nyitotta meg (fotó: Domján Attila)

Egész Európára jellemző, hogy a demográfiai trendek és a növekvő mobilizáció miatt a térségek és városok egymással versenyeznek a népesség megtartásáért – fogalmazott a konferencia megnyitóján Kiss Gábor, a szervező Hárfa Alapítvány elnöke. A rendezvény célja, hogy ezzel kapcsolatban felmérje a lehetőségeket, megossza a tapasztalatokat az érintett szakemberekkel, és kézzelfogható megoldási lehetőségeket vázoljon fel.

Porga Gyula szerint ezekben az években dől el, milyen lesz a XXI. század Veszprémben (fotó: Domján Attila)

Porga Gyula polgármester felelevenítette: Veszprém Szent Istvánig visszanyúló történelme során valahogy úgy alakult, hogy a századfordulókat követő évek hosszú évtizedekre, akár évszázadokra is meghatározták a város életét. Most is egy századfordulós időszak éveit éljük: hogy milyen lesz a XXI. század Veszprémben, az a most aktív generáció munkájának következménye lesz.


A városok között óriási a verseny a népesség megtartásáért (fotó: Domján Attila)

A konferencián számos témakör napirendre került: szó volt arról, hogy milyen városfejlesztési eszközökkel lehet megtartani a fiatalokat, hogyan szolgálják a turizmust a helyi kultúra és attrakciók, mit jelentenek a fesztiválok és rendezvények a vendégeknek és a helyi lakosságnak, milyen szerepet töltenek be a komplex kulturális terek egy város életében, milyen feladatuk van a színházaknak a helyi közösség építésében, hogyan szolgálják a közösséget az épületek és az építészet.

Kapcsolódó Cikkek