EUR: 316,81 Ft
CHF: 278,94 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb IV.kerület

Mohamed Aida a hetedik olimpiájára készül!

Mohamed Aida 17 évesen már világbajnoki ezüstérmes volt, később jó néhány Eb-érmet – közte aranyat – is nyert, az olimpiákon viszont a negyedik hely az eddigi legjobbja. Pedig már hat alkalommal sikerült kijutnia. Ám az Újpest tőrvívója nem adja fel, mert 2020-ban Tokióban meglehet az a hőn áhított érem.

Mohamed Aida éremért megy a következő olimpiára (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Néhány hónap múlva kezdődnek az olimpiai kvalifikációs versenyek, amelyekre gőzerővel készül az újpesti sportoló.
– Fiatal csapattársaimra nézve néha eszembe jut, hogy bizony amikor ők megszülettek, én már javában vívtam, de nem szeretném még abbahagyni. Az olimpia mindig izgalommal tölt el, és megint érzem azt a bizsergést, amit előtte szoktam – árulta el Mohamed Aida.
A sikerért sokat is tesz a sportoló és persze az edzője. A nyerő páros nem ma kezdte a közös munkát.
– Hihetetlen, de már 33 éve, hogy a mesterem Solti Antal, a miénk majdnem olyan, mint egy apa-lánya kapcsolat. Együtt öregszünk lassacskán, és nagyon jól kiegészítjük egymást a mai napig. Tudom, neki is több mindent be kell kalkulálni, ha az én formaidőzítésemet veszi szemügyre. Számolnia kell azzal, hogy most már nem vagyok mindig friss és mindig gyors, így sokkal jobban kell figyelnie a formaidőzítésre. De még mindig tud újat mondani. Pedig bevallom, néha azt hiszem, épp az ellenkezőjét kellene csinálni annak, amit mond, aztán mégis vakon bízom a megérzéseiben, meglátásaiban – idáig ez mindig segített. Most már az idő nem nekem dolgozik, sokkal nehezebb dolgom van, sokkal jobban oda kell figyelnem bizonyos dolgokra; a mentális felkészülésemre, a fizikumomra. Sokkal nehezebben jön a formám, de ha jól időzítek, úgy gondolom, tudok még alkotni.


Az olimpia előtt idén hazánkban rendezik a világbajnokságot.
– Egy hazai világverseny felér egy olimpiával. Vagy talán még többel! Hazai közönség előtt pástra lépni sokkal nagyobb szó, mint olimpián részt venni – fogalmazott a sportolónő, hozzáfűzve, hogy Imre Géza példája is motiválja. A párbajtőrvívó ugyanis 2015-ben egyéni világbajnok lett, a riói olimpián pedig – 42 évesen – egy emlékezetes döntő után egyéni ezüstérmet nyert, a csapattal pedig begyűjtött még egy bronzérmet is.

Solti Antal: Csapatban kell gondolkodni!
– Aida számára egyetlen dolog hiányzik: valamilyen olimpiai érem. Nagyon nehéz lesz megszerezni, de igyekszik, és bizonyítani akar. Azonban mindenképpen csapatban kell gondolkodni, és nem egyéniben, ugyanis a rendszert megváltoztatták. A legutóbbi játékokra két magyar jutott ki, most viszont csak egy tőrvívó kvalifikálhat, ha nem jut ki a csapat – nyilatkozta a kvalifikációs lehetőségekről Mohamed Aida edzője, Solti Antal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.