EUR: 328,25 Ft
CHF: 300,71 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Egyéb IV.kerület

Mohamed Aida a hetedik olimpiájára készül!

Mohamed Aida 17 évesen már világbajnoki ezüstérmes volt, később jó néhány Eb-érmet – közte aranyat – is nyert, az olimpiákon viszont a negyedik hely az eddigi legjobbja. Pedig már hat alkalommal sikerült kijutnia. Ám az Újpest tőrvívója nem adja fel, mert 2020-ban Tokióban meglehet az a hőn áhított érem.

Mohamed Aida éremért megy a következő olimpiára (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Néhány hónap múlva kezdődnek az olimpiai kvalifikációs versenyek, amelyekre gőzerővel készül az újpesti sportoló.
– Fiatal csapattársaimra nézve néha eszembe jut, hogy bizony amikor ők megszülettek, én már javában vívtam, de nem szeretném még abbahagyni. Az olimpia mindig izgalommal tölt el, és megint érzem azt a bizsergést, amit előtte szoktam – árulta el Mohamed Aida.
A sikerért sokat is tesz a sportoló és persze az edzője. A nyerő páros nem ma kezdte a közös munkát.
– Hihetetlen, de már 33 éve, hogy a mesterem Solti Antal, a miénk majdnem olyan, mint egy apa-lánya kapcsolat. Együtt öregszünk lassacskán, és nagyon jól kiegészítjük egymást a mai napig. Tudom, neki is több mindent be kell kalkulálni, ha az én formaidőzítésemet veszi szemügyre. Számolnia kell azzal, hogy most már nem vagyok mindig friss és mindig gyors, így sokkal jobban kell figyelnie a formaidőzítésre. De még mindig tud újat mondani. Pedig bevallom, néha azt hiszem, épp az ellenkezőjét kellene csinálni annak, amit mond, aztán mégis vakon bízom a megérzéseiben, meglátásaiban – idáig ez mindig segített. Most már az idő nem nekem dolgozik, sokkal nehezebb dolgom van, sokkal jobban oda kell figyelnem bizonyos dolgokra; a mentális felkészülésemre, a fizikumomra. Sokkal nehezebben jön a formám, de ha jól időzítek, úgy gondolom, tudok még alkotni.


Az olimpia előtt idén hazánkban rendezik a világbajnokságot.
– Egy hazai világverseny felér egy olimpiával. Vagy talán még többel! Hazai közönség előtt pástra lépni sokkal nagyobb szó, mint olimpián részt venni – fogalmazott a sportolónő, hozzáfűzve, hogy Imre Géza példája is motiválja. A párbajtőrvívó ugyanis 2015-ben egyéni világbajnok lett, a riói olimpián pedig – 42 évesen – egy emlékezetes döntő után egyéni ezüstérmet nyert, a csapattal pedig begyűjtött még egy bronzérmet is.

Solti Antal: Csapatban kell gondolkodni!
– Aida számára egyetlen dolog hiányzik: valamilyen olimpiai érem. Nagyon nehéz lesz megszerezni, de igyekszik, és bizonyítani akar. Azonban mindenképpen csapatban kell gondolkodni, és nem egyéniben, ugyanis a rendszert megváltoztatták. A legutóbbi játékokra két magyar jutott ki, most viszont csak egy tőrvívó kvalifikálhat, ha nem jut ki a csapat – nyilatkozta a kvalifikációs lehetőségekről Mohamed Aida edzője, Solti Antal.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nagyüzem a Haladásnál

    Nagyüzem a Haladásnál

    Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

  • Újraéled a legendás cukrászda

    Újraéled a legendás cukrászda

    Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.