EUR: 317,01 Ft
CHF: 279,40 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Sopron

Mozarttal a föld körül

Kóczán Péter nemrég tért haza Kínából

A közelmúltban Kínában járt koncertkörúton Kóczán Péter. A soproni brácsaművész az ausztriai Mozart zenekarral jutott el több nagyvárosba.


A komolyzenének köszönhetően bejárta a világot
Fotó: Robert Kovacs

Hogyan és mikor került kapcsolatba a Mozart zenekarral?

Lassan tíz éve, hogy a soproni munkám mellett a bécsi operában is dolgozhatok állandó kisegítőként, és a 2011/2012-es évad óta részt vehetek a Mozart Orchester munkájában. Ezt az együttest is a bécsi operaház zenészei alapították az 1980-as években.


Kóczán Péter soproni elfoglaltságai mellett játszik a Mozart zenekarban
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Milyen feladatot bíztak önre?

Zenekari művészként brácsa-szólamvezetői pozícióra hívnak rendszeresen muzsikálni.

Hogyan jutott el Kínába?

A zenekar évi 120 koncertet ad Bécsben, emellett minden évben 12-15 fellépést vállal külföldön. A bécsi koncerteket a Musikvereinben, illetve július-augusztus folyamán az Operában rendezik meg. A Musikverein számára a Mozart Orchester koncertjei jelentik az egyik legfontosabb bevételt. Az eddigi turnéink során többször eljutottunk Amerikába, Japánba és Európa majd minden országába. Az idei turné a dél-kínai Kantonban kezdődött december 28-án, a szilvesztert és az újév első napját Pekingben töltöttük, majd Szencsen és Csangsza érintésével Sanghajban fejeztük be január 5-én. Igazán emlékezetes volt ez a pár nap.

Mekkora kihívást jelent a Mozart zenekarban szerepelni?

Bár egy viszonylag szűk repertoárból, szinte kizárólag Mozart műveiből áll össze a műsorunk, de kifejezetten magas minőségi elvárásoknak kell megfelelni, ráadásul minimális próbalehetőséggel. A legnagyobb kihívást a folyamatosan változó énekes szólisták kísérése jelenti. A formáció nagyon sok énekes, hangszeres művész és karmester számára bizonyult jó ugródeszkának a világ egyik legfontosabb zenei központjában.

Mi jellemző az alapfilozófiára?

A zenekar alapfilozófiáját az határozza meg, hogy hogyan lehet a klasszikus zenét eljuttatni széles közönségrétegekhez. Ezt szolgálja a „körítés”,  a külsőségek, speciális marketingstratégiák alkalmazása. Számomra ez is nagyon tanulságos: nagyon nagy a verseny Bécsben és a nemzetközi zenei életben is.

A Mozart zenekar mellett milyen tervei vannak 2019-re?

Szeretnénk méltó módon megünnepelni a Soproni Szimfonikus Zenekar fennállásának 190. évfordulóját: ennek része több izgalmas soproni koncert és egy németországi turné. Ezenkívül a vonósnégyessel is közel 20 fellépésünk lesz: köztük több fesztiválmeghívás, és márciusban a Magyar Rádió Márványtermében is muzsikálhatunk.

Kínában is rendre megteltek a koncerttermek
Fotó: KP

Kóczán Péter szerint nagy verseny van nemzetközi szinten is
Fotó: Rober Kovacs

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.