EUR: 323,73 Ft
CHF: 292,08 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Belföld

Munkamorál

Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.

Az én munkamorálomban ugyanis nem létezik túlóra. Egyfajta munkaidő van: a megkezdett feladat befejezéséig tart. Mindig csodálkozva néztem azokat a nem versenyszférában dolgozó honfitársaimat, akiknek kezéből 16.30-kor takkra kiesik a toll és 16.35-kor már le is húzták beléptető kártyájukat a kiléptető kapunál. De leginkább a főnökeiket csodáltam, akik egyszer, de egyetlen egyszer sem mondták: kérlek, fejezd már be azt a mondatot, amit félbehagytál a jelentésednél.


Nem, nem fejezi be.

A főnök meg hagyja, elvégre ő is hamarabb falcolhat le.

És most megy ez a vita a túlóra kapcsán. Mi az, hogy túlóra? Fizikai munkánál, sofőrködésnél nyilván van egyfajta egészséges – és orvosilag is előírt – limit, ami azon túl megy, az káros, veszélyes. Könyvírásnál, filmalkotásnál – egyáltalán bármilyen alkotó munkánál – értelmezhetetlen ez a túlóra. Képzeljük el az írót, aki a kiadójánál benyújtja hó végén a plusz számlát: kedden a szokásos nyolc órás napi penzum után még írtam két órán keresztül egy jelenetet, virítsátok a lóvét!

Vicces? Az.

Olvasom az érveket meg az ellenérveket, meg az ellenérveket és az érveket, de valahogy nem áll össze: mikor tekintik már végre a munkaidő végének a munka elvégzését.

Majd, ha így lesz, szóljanak.

Akkor már elkezdek foglalkozni a túlórával.

Addig csak dolgozom.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

  Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

  A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó – mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.

 • Szijjártó: Észak-Macedónia uniós integrációja európai érdek

  Szijjártó: Észak-Macedónia uniós integrációja európai érdek

  Egész Európa érdeke, hogy Észak-Macedónia és a térség többi országa mihamarabb az Európai Unió tagjává váljon – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szkopjéban, a Bujar Oszmani észak-macedón miniszterelnök-helyettessel közös sajtótájékoztatóján.

 • A Suzuki már harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat

  A Suzuki már harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat

  A Magyar Suzuki Zrt. immár harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat. A vállalat magabiztos 14,12 százalékos részesedéssel vezeti a hazai autópiacot. 19 292 új Suzuki személyautót regisztráltak tavaly Magyarországon, 27%-kal többet, mint az azt megelőző évben, 58 százalék – 11 127 db – az Esztergomban gyártott közönségkedvenc Vitara volt.