2020. július 16., csütörtök
Valter

Belföld

Munkavállalás nyugdíj mellett járulékmentesen 2019-ben

2019-ben a nyugdíjasok foglalkoztatása minden eddiginél előnyösebbé és könnyebbé válik a munkáltatók számára. Alapvetően három lehetőség közül választhat egy nyugdíjas dolgozót foglalkoztatni kívánó munkáltató:

1) munkaviszonyban foglalkoztathat nyugdíjas munkavállalót (a korbetöltött öregségi nyugdíjasok mellett a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek is e kategóriába tartoznak),


2) ha nem akar bajlódni a munkaviszonnyal járó adminisztratív kötelezettségekkel és költségekkel (pl. szabadság, betegszabadság kérdése), akkor szerződhet egy közérdekű nyugdíjas szövetkezettel,

3) ha egyik variáció sem felel meg a munkáltatónak, akkor megbízását adhat olyan nyugdíjasnak, aki a törvény erejénél fogva kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősül.


Miután idén a nyugdíj mellett munkaviszonyban végzett munkára vonatkozó szabályozás változott, ezeket az új rendelkezéseket ismertetem.

Miért előnyös a nyugdíjasnak idén, ha a nyugdíja mellett munkát vállal? Azért, mert több lesz a nettó keresete, mint korábban lehetett. A Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas dolgozó keresetét 2019. január 1-je óta ugyanis kizárólag a 15% szja terheli, nem kell fizetnie semmilyen járulékot, mert mentesül a 10% nyugdíjjárulék és a 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék fizetése alól (a 3% pénzbeni egészségbiztosítási járulékot és a 1,5% munkaerő-piaci járulékot egyébként sem kell fizetnie egy nyugdíj mellett dolgozónak). Idén így egy nyugdíjas dolgozónak 14%-kal magasabb lesz a nettó keresete változatlan összegű bruttó kereset esetén (100 ezer Ft bruttót feltételezve a tavalyi 71 ezer Ft helyett 85 ezer Ft lesz a nettója).

Miért előnyös ez a foglalkoztatási forma a munkáltatónak? Azért, mert a nyugdíjas dolgozója bruttó bére után összeghatár nélkül mentesül a szociális hozzájárulási adó (19,5%) és a szakképzési hozzájárulás (1,5%) fizetése alól, azaz 21%-kal kevesebbe kerül neki egy nyugdíjas dolgozó, mint egy aktív korú foglalkoztatott.

Az állami közteher-engedmények miatt mindkét fél jól jár ebben a konstrukcióban. Mindez persze csak a versenyszférában, a Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasra igaz. (A közszférában változatlanul fennmaradnak idén is a nyugdíj melletti munkavégzést érintő korlátozások.)
A versenyszférában munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjast megillető kedvezmények “ára”, hogy a nyugdíjas e keresete alapján nem jogosult az ún. félszázalékos nyugdíjnövelésre, mert az csak olyan keresetek alapján jár, ami
után fizették a 10% nyugdíjjárulékot. De ez pici ár a nagy nyereséghez képest. A “fél százalék” ugyanis úgy értendő, hogy az adott nyugdíjas nyugdíjjárulék alapját képező összesített éves keresete egytizenketted részének fél százalékával kell növelni a tárgyévet követő évtől a nyugdíj összegét – azaz az éves kereset 1/2400-ad részével…).

További “ára” a kedvezményeknek, hogy a nyugdíjas a munkavállalói jogviszonyára tekintettel nem minősül a társadalombiztosítás rendszerében biztosítottnak. (Természetesen nyugdíjas minőségére tekintettel továbbra is jogosult természetbeni tb-ellátásra.)

A nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek részére további hatalmas kedvezmény, hogy ha ilyen munkaviszonyban dolgoznak a nyugdíjuk mellett idén, akkor már nem kell figyelniük az éves összeghatárra (a minimálbér 18-szorosára, ami idén 149.000 x 18 = 2.682.000 forint), vagyis e hölgyek is annyit kereshetnek, amennyit csak tudnak. (A közérdekű nyugdíjas szövetkezetben személyesen közreműködő, kedvezményes nyugdíjban részesülő hölgyeknek sem kell figyelniük az éves összeghatárra. Más jogviszonyokban azonban továbbra is figyelniük kell, ha az ott szerzett keresetüket terheli nyugdíjjárulék.)

E megoldás további előnye, hogy a munkáját a nyugdíja igénylését követően, a nyugdíj mellett folytatni kívánó nyugdíjas a munkaviszonya megszüntetése, megszakítása nélkül folytathatja – immáron nyugdíjasként – a munkáját e kedvező feltételek mellett. (A munkáltatójának természetesen a biztosítási jogviszony megszűnését be kell jelentenie a NAV részére.)

E nagyon kedvezményes szabályok alapján 2019-ben egy munkaerőt kereső munkáltatónak érdemes először megkeresnie minden korábbi, már nyugdíjba vonult dolgozóját friss állásajánlattal, s toborzási erőfeszítéseit általában is a nyugdíjasokra koncentrálnia, mielőtt más munkaerő-források után kutatna.

Dr.Farkas András
www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek