2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Külföld

Nácik által elkobzott festményt kaptak vissza az örökösök Németországban

A nácik által a második világháború idején elkobzott festményt szolgáltattak vissza kedden egy zsidó származású francia újságíró és politikus leszármazottainak Németországban.

Thomas Couture francia festőművész Por­trait de je­une femme as­sise (Fiatal ülő nő portréja) című alkotása a második világháború idején kivégzett Georges Mandelnek, a francia ellenállás vezető alakjának a tulajdona volt.


A képet a hírhedt Gurlitt-gyűjteményben fedezték fel a szakértők.

Cornelius Gurlitt tisztázatlan eredetű műgyűjteményét 2012-ben foglalták le egy müncheni lakásban egy adóhatósági vizsgálat eredményeként. Cornelius apjától, az Adolf Hitler műkereskedőjeként számon tartott, 1956-ban elhunyt Hildebrand Gurlitt-tól örökölte meg a több milliárd euró értékűre becsült, többek közt Picasso, Chagall, Matisse műveit magába foglaló kollekciót.

A müncheni házkutatás után Gurlitt salzburgi házából is számos műalkotás került elő.

A 2014-ben elhunyt Cornelius Gurlitt a Berni Szépművészeti Múzeumra hagyta örökül a pazar kollekciót. Közben a Gurlitt-hagyaték több darabjáról is megállapították, hogy a nácik kobozták el őket a világháború idején. Az alkotások jogos tulajdonosainak felkutatása azonban lassú folyamat és mostanáig mindössze néhány művet sikerült visszaszolgáltatni.

Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális ügyekért felelős államminisztere a Couture-festmény keddi átadásakor hangsúlyozta, minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a lopott alkotásokat visszajuttassák jogos tulajdonosaikhoz.

Kapcsolódó Cikkek