EUR: 334,37 Ft
CHF: 305,69 Ft
2019. november 16., szombat
Ödön

Belföld

Nagy István szerint aki nagy kalandot akar, az agráriumban keressen

Az agrárminiszter szerint “aki nagy kalandot akar, aki szélesre akarja nyitni az ismeretek tárházát, az az agráriumban kereskedjen”.

Nagy István kedden a Debreceni Egyetem (DE) Balásházy János gyakorló középiskolája és kollégiuma pályaorientációs napján azt mondta, hogy az ágazatot érintő kihívásokra a 21. században nincs kizárólag “agrárválasz”.


Az első nagy kihívásnak a klímaválságot nevezte, hiszen “megváltozott időjárási körülmények között, egyre szélsőségesebb helyzetekben kell egyre fogyó termőterülettel és egyre fogyó vízkészlet mellett a növekvő népesség számára megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert és ivóvizet előállítani, és biztosítani nap mint nap”.

Ugyanakkor ez a kihívás olyan lehetőséget kínál, “ami életük legnagyobb kalandja lehet” – mondta a diákoknak a miniszter, aki maga is a Balásházy mezőgazdasági szakközépiskola tanulója volt egykor.


“Az éhező gyomor nehezen talál békére” – idézte a német agrárminiszter szavait Nagy István, “óriási feladatnak” nevezve a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer előállítását, miközben a változó igényekre – a veganizmus terjedése, a paleokultúra egyre nagyobb térnyerése, a glutén- és a laktóz érzékenység kérdése – is megfelelő válaszokat kell adni.

Nagy István szerint a különféle tudományágakat integráló agrárium újra vonzó lesz: a mezőgazdászt már rég nem a “sáros gumicsizma, vagy az olajtól csöpögő gépész” jellemzi, hanem az informatikát, a legmodernebb, benne a műholdas technológiát alkalmazni tudó, jól felkészült szakember – fogalmazott.

Az agrárminiszter ugyanakkor felhívta a figyelmet az “óriási emberhiányra”, s azt mondta minden emberre szükség van, s amit a mezőgazdasági szakközépiskolában a diákok megtanulnak, az olyan befektetés, ami egy életen át kamatozik. Biztatta a diákokat, hogy továbbtanuláskor is a nagy jövő előtt álló agrárágazatot válasszák, s legyenek nyitottak az új ismeretekre.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora elmondta: a Balásházy középiskolában tanuló diákok 90 százaléka továbbtanul, és nagy többségük a Debreceni Egyetemen folytatja tanulmányait. Felsorolása szerint négy területen – mezőgazdaság, élelmiszeripar, gazdaság- és sporttudomány – folyik képzés az iskolában, s valamennyi területről neves szakemberekké vált egykori diákok kerültek ki az intézményből.

Filep Miklós iskolaigazgató hozzátette: az iskola fennállásának csaknem 80 évében több ezer szakembert képzett. A keddi pályaorientációs napon egykori diákok – sikeres üzletemberek, polgármesterek, oktatók és kutatók, illetve kiváló sportolók – életútjukat bemutatva osztják meg a jelenlegi diákokkal, hogyan építették fel karrierjüket, és milyen alapot adott mindehhez az egyetemi gyakorlóiskola – ismertette az igazgató.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek