EUR: 323,59 Ft
CHF: 292,01 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Debrecen

Nálunk van a Szent Korona!

Kossuth Lajos 170 éve társzekérrel látogatott Debrecenbe. „A magyarok Mózese” és a Szent Korona érkezésének sokan voltak szemtanúi a Kossuth téren. A Csokonai Színház színészei és 80 táncos térjátékkal idézte fel az 1849-ben történteket.

1849 januárjában érkezett Debrecenbe Kossuth Lajos, az Országos Honvédelmi Bizottmány elnöke, a nemzetgyűlés képviselői, a minisztériumok, valamint a Szent Korona. A 1848–1849-es forradalom és szabadságharc idején az osztrákok már Pest-Budát ostromolták, amikor Kossuth úgy döntött, hogy az ország fővárosa ideiglenesen Debrecen lesz. Fél évig itt működött a törvényhozás és a kormány.


A Szent Korona hiteles másolatát tekinthetik meg látogatók A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 című kiállításon a Déri Múzeumban
MTI/Czeglédi Zsolt

170 évvel később, 2019. január 6-án nagyszabású térjátékkal emlékezett meg Debrecen erről a történelmi időszakról. A játék 11 órakor a régi városháza előtt kezdődött, ahova annak idején társzekéren érkezett Kossuth Lajos, és egy faládában a Szent Korona, amelynek kulcsát a helyszínen Poroszlay Frigyes polgármester vette át megőrzésre. Kossuth Lajos és hívei pedig a régi városháza elől a nagytemplom elé mentek, ahol verbunkost táncolt 80 táncos, és lelkesítő beszédek hangzottak el.

Az évforduló emlékére a Debrecen Eye óriáskerék is nemzeti színekben pompázott. A térjáték nyitóeseménye volt a fél évig tartó Debrecen – a szabadság fővárosa című rendezvénysorozatnak, amelynek keretében szintén január 6-án 15 órakor kiállítás nyílt a Déri Múzeumban. A tárlat különlegessége a Szent Korona hiteles másolatának érkezése volt.

Kapcsolódó Cikkek