2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Külföld

Negyvenezer áldozata volt tavaly az oltásellenességnek

Tavaly ismét kitört és Európa-szerte tombol a kanyaró, hatalmas árat követelve. 2018 első hat hónapjában 41 000 regisztrált esete volt a könnyen megelőzhető vírusfertőzésnek. Ez a szám a kétszerese a 2010 óta mért legmagasabb, teljes éves adatnak, tehát tavalyra megnégyszereződött a fertőzöttek száma, és mostanra 37-re emelkedett a halálesetek száma is. 

Robbanásszerűen nőtt a kanyarósok száma, hiszen 23927 fertőzést regisztráltak 2o17-ben, ez a szám viszont megnégyszereződött 2o18-ban Európában. A szakértők szerint ezzel a problémával hamarosan Amerikának is szembe kell néznie, ha a szülők nem oltatják be a gyermekeiket. Különösen ijesztő, hogy harmincheten bele is haltak ebbe, az egyébként könnyen megelőzhető vírusfertőzésbe.


– Nagyon komoly a helyzet! Emberek haldokolnak a kanyarótól. Ez hihetetlen volt öt vagy tíz évvel ezelőtt– nyilatkozta Alberto Villani gyermekgyógyász, a Bambino Gesù Gyermekkórház és az Olasz Gyermekgyógyászati ​​Társaság elnöke, az olaszországi NBC-nek. A szakértők szerint a járvány súlyosságának oka egyértelműen az oltási ráták csökkenése, hiszen a járványok megelőzése csak akkor lehetséges, ha a lakosság legalább 95 százalékát beoltják a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni (MMR) vakcinával. Ehhez képest, Európa egyes részein az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a lefedettség kevesebb, mint 70 százalék.

– Ez a fő tényező, amely a járványokhoz vezetett. Ez elfogadhatatlan a huszonegyedik században olyan betegségek kapcsán, amiket meg lehetett, és meg is kellett volna szüntetni napjainkra – közölte az Európai Bizottság képviseletében Anca Paduraru az NBC-nek adott nyilatkozatában Brüsszelben.


Afgán édesanya és kisfia, épp kanyaró elleni védőoltást kapnak a menekülttáborban.

A kanyaróval fertőzöttek száma már az USA-ban is folyamatosan emelkedik. Tavaly Minnesota-ban tört ki az évtizedek óta mért legsúlyosabb járvány, és szintén a tavalyi év elején New York-ban is kitört a kanyarójárvány. Néhány hónapja Brooklynban ütötte föl a fejét a betegség, a megbetegedettek közül hat gyermek nem kapott védőoltást, egyikük még nem volt elég idős az vakcinázáshoz. Tavaly az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja tanulmányozta a kanyarójárvány kitörések számának növekedését az Egyesült Államokban, és megállapították, hogy az új esetek 70 százaléka olyan betegeknél fordul elő, akik nem kaptak védőoltást.

Korábbi sajtóhírek szerint, az oltásellenes mozgalom folyamatosan növekedett az elmúlt években, és ez részben Andrew Wakefield 1998-ban publikált tanulmányának köszönhető, amit később visszavontak, magát Wakefield-et pedig kizárták az Egyesült Királyság orvosi kamarájából. Wakefield tanulmányában szándékosan hamisított eredményeket használt, ezek segítségével támasztott alá azt az állítását, miszerint a MMR-vakcina és az autizmus között kapcsolat áll fenn – elképzelhető, hogy az általa szabadalmaztatott, alternatív kanyaró elleni védőoltás érdekében, vagyis hogy riválisát kiüsse a nyeregből.

Bár a későbbi kutatások azt találták, hogy nincs semmilyen kapcsolat az oltóanyagok és az autizmus között, az ok-okozati összefüggést nagyvonalúan figyelmen kívül hagyva, sokan még mindig hiszik Wakefield állításait, és nem hajlandók védőoltást adatni gyermekeiket – beleértve az MMR vakcinát is.

A kanyaró az Egyesült Államokban gyakorlatilag megszűnt – vagyis az országban nem keletkeznek új esetek, de időről-időre újabb járványok törnek ki, az országba behurcolt vírusok miatt. A new york-i járvány kitörését egy turista okozta, a tavaly őszi brooklyni járvány oka pedig az volt, hogy egy nem beoltott gyermek utazott egy olyan, Izraelhez tartozó területre, ahol épp akkor kanyarójárvány volt.

– Épp ugyanaz történik az Egyesült Államokban, ami nemrégiben Európában is lezajlott, csak kisebb mértékben –  mondta Peter Hotez, a Baylor Orvostudományi Főiskola Vakcinafejlesztési Központjának igazgatója.

De ha nem tennénk valamit, sokkal rosszabb lenne a helyzet. Egy 2014-es kimutatás szerint, a téves információk kijavítására irányuló erőfeszítések siralmas eredménnyel jártak az oltás ellen kampányolók összehangolt munkájához képest, akik az internetet használják a tudományellenes üzeneteik terjesztésére. Ezek az üzenetek egyébként sokkal veszélyesebbek, mint elsőre gondolnánk: ha a közösség mindössze öt százaléka megtagadja a védőoltás beadását, ez aránytalanul nagy hatással lehet a közegészségügyre, megháromszorozva a kanyaró megbetegedések éves arányát.

Kanyarós beteg

Ez viszont nem csak a betegeket érinti, hanem hatással van a teljes közösségre, a kórházak növekvő terhelésére, konzervatív becslés szerint mintegy 2,1 millió dollárral növelve a közegészségügyi ágazat kiadásait. A kanyaró rendkívül fertőző, és potenciálisan halálos, különösen kisgyermekek esetében. 2016-ban világszerte 89780 kanyaró okozta haláleset történt, legtöbbjük 5 év alatti gyermek volt. Az MMR vakcina 1963-as bevezetése előtti évtizedben 300 – 700 halálos áldozatot követelt a kanyaró az Egyesült Államokban évente.

– Az emberek nem látják ezeket a betegségeket, ezért elfelejtik őket, vagy úgy gondolják, hogy a betegségek már nem léteznek. Nem vesznek róla tudomást, hogy gyermekük veszélyben van a kanyaró okozta agyhártyagyulladás, egyvelőgyulladás és maradandó agykárosodás miatt – foglalta össze Jeffrey D. Klausner, a Kaliforniai Egyetem davis-i intézetének professzora.

forrás: sciencalert.com

Kapcsolódó Cikkek