EUR: 323,74 Ft
CHF: 292,49 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Pécs

Negyventonnányi fenyőfát gyűjtöttek össze

A pécsi erőműben már tíz éve hasznosítják a kukák mellé kitett fenyőfákat, idén negyventonnányit gyűjtöttek össze. Azért nem tanácsos otthoni kályhában, kazánban eltüzelni a fákat, mert a magas gyantatartalma miatt az égéstermék lerakódhat a kéményben.

Az országban először Pécsett kezdték el a fenyőfák hasznosítását az ünnepek után. A gyűjtés azóta sem állt le, minden évben január 7-től indul a Biokom Nonprofit Kft. kommunális járata.


A fenyőt erdei aprítékkal, faipari és mezőgazdasági melléktermékekkel keverik össze, hogy a gyantatartalma ne okozzon problémákat a kazánban.

– A pécsi erőmű egyedülálló az országban, hiszen itt kezdtük először hasznosítani a fenyőfákat. Most ott tartunk, hogy az ünnepek után negyventonnányi fát gyűjtünk be. Ez 85 távfűtéses társasház fűtésére elegendő – mondta Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.


Pécsett 40 tonnányi fenyőt gyűjtenek össze minden évben, ez 85 távfűtéses háztartás egy havi hőigényét tudja biztosítani

Bár ez soknak tűnik, de még több lehetne.

Országos szinten kétmillió fenyőfát hajítunk ki az ünnepek után. Ezzel pedig országosan tízezer háztartás egyhavi fűtését lehetne fedezni az ünnepek után kidobott fák eltüzeléséből – teszi hozzá Rudolf Péter. De ennek csupán tíz százalékát hasznosítják, Pécsett viszont az összeset.

Országos szinten 2 millió fenyőfát hajítunk ki az ünnepek után

 

Rácz Henriett, a Biokom Nkft. vállalatszervezési vezetője kiemelte: nem ajánlják az otthoni égetést, éppen ezért január 31-ig még elviszik a kukák mellől a szebb napokat is megélt tűlevelűeket. Aki viszont ezután dobná ki a fáját, a Biokom bármelyik hulladékudvarában megteheti ezt.

Kapcsolódó Cikkek