EUR: 323,80 Ft
CHF: 292,62 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Ózd

Nekézsenyi babák költöztek városunkba

Mintegy félezren vannak, többségük porcelánfejű. Nekézsenyben, a Hagyományok Házában van az igazi otthonuk, de most beköltöztek az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkba, hogy hírét vigyék Tóth Jánosné gyűjtőmunkájának, és a községben élők hagyományőrzésének.

A január 31-ig nyitva tartó kiállítás a Karácsonyi mesevilág címet viseli, ám lényegesen több egy tárlatnál, mert a babákon keresztül bemutatkozik  a Bükki-hegyhát egyik legszebb faluja is. Szeleczky Zita színészlegenda ezt a települést választotta végső nyughelyéül, az Együtt Nekézsenyért Egyesület pedig összefogja  a helybeli tenni akaró embereket. Ennek eredményeként gyakran visszatekintenek a múltba, és így nem hagyják veszni értékeiket. A községben született Balogh Béni író életéről könyvet készítettek, és kiadvány jelent meg a református egyház történetéről is, amely felekezet a közelmúltban kapott új parókiát.


Tóth Jánosné Erzsike a gyermekkori emlékek hatására kezdett gyűjtőmunkába, a több száz baba több évtized gyűjtése. Először három évvel ezelőtt mutatta be kincseit a Szeleczky-centenárium  keretében, ami után érdeklődés mutatkozott a környező településeken is. Gyűjt értékes jegyzett babákat, karakterbabákat, valamint nemzetiségi és zenélőbabákat is. A kollekció 80 százaléka porcelánfejű, ami egykor általános volt a kislányok játékai között, ma viszont már ritkaság és sérülése esetén pótolhatatlan. Újabban felkutatja a babakocsikat és a bababútorokat, hogy teljes legyen a babavilág. Na és a mesevilág, amelyhez most karácsonyi díszlet és zene társul, így a gyűjtő által készített mézeskalács házikó és templom megtekintése klasszikus zene mellett is történhet.

Fotó: Bánfalvi László
 Tóth Jánosné szenvedélye a babagyűjtés

Fotó: Bánfalvi László
 Fél évszázada még a kislányok féltett kincsei voltak

Bánfalvi László: A babákhoz babakocsit is gyűjteni kell

Kapcsolódó Cikkek