2019. június 20., csütörtök
Rafael

Egyéb Dunaújváros

Nem végleges a búcsú

Dunaújvárosban ugyan utolsó alkalommal láthatták a nézők a Rák Jóska, dán királyfi című darabot, ám színházi fesztiválokon még minden bizonnyal bemutatják majd a Háy János művéből készült előadást, amely több mint húsz alkalommal volt színpadon.

Mintegy két évvel ezelőtt, a 2017-es esztendő elején volt a Rák Jóska, dán királyfi című előadás premierje a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban. A darab a rendszerváltás idején játszódik, és bemutatja ennek a korszaknak valamennyi fonákságát, mondhatni groteszkségét, ám akár napjainkban is aktuálisnak érezhetik a nézők. Az előadás különlegessége, hogy Dunaújvárosban a Bartók művészeti vezetője, Sipos Imre rendezte, az intézmény igazgatója, Őze Áron pedig színészként működik közre a Rák Jóskában, amelyben a dunaújvárosi társulat valamennyi színművészét láthattuk – mégpedig a közelmúltban utoljára.


Szegeden, Salgótarjánban és Nyíregyházán is bemutatták a Rák Jóskát
Fotó: dunaujvaros.com

Legalábbis Dunaújvárosban. Januárban ugyanis, több mint húsz előadás után leveszi műsoráról a teátrum a darabot. Mint azt Őze Áron igazgató a Dunaújváros TV-nek adott interjújában elmondta: ez nem jelenti azt, hogy többé nem játsszák. Ahogyan ő fogalmazott: „nem ad bontási engedélyt”, mert terveik szerint még néhány színházi találkozóra elviszik majd a Rák Jóskát, amely a két esztendő alatt is számos városba „ellátogatott”, hiszen a Bartók művészei egyebek mellett Salgótarjánban, Nyíregyházán, Szegeden és Gyulán is színpadra vitték. Mint azt a dunaújvárosi teátrum igazgatója elmondta, a darabbal kapcsolatos visszajelzések különbözőek voltak, ám ez nem szokatlan, hiszen egy erős előadásról van szó, amely másképp érinti meg a nézőket.

– A színháznak az a dolga, hogy gondolkodtasson, éreztessen, és valamilyen szempontból provokáljon is – mondta el Őze Áron, aki hozzátette, mindenki megtalálhatja életének nehéz, vagy akár boldogabb pillanatait, és egy „nagyon magyar” előadásról van szó. Véleménye szerint a darab leginkább arról szól, hogyan tudják az emberek kezelni a politikát. Elárulta, a darab végén a főszereplő által feltett kérdésre egy-egy alkalommal válaszolt a közönség, míg máskor néma csönd volt a reakció. A Rák Jóskát mintegy két éven át tartotta műsoron a Bartók Kamaraszínház.


Kapcsolódó Cikkek