EUR: 324,11 Ft
CHF: 292,14 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Külföld

Nemi erőszakkal vádolják a zimbabwei biztonsági erőket

A zimbabwei biztonsági erők a házkutatások során nem egy esetben nőket erőszakolnak meg – közölték pénteken emberi jogi szervezetek.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezethez több panasz is érkezett, amelyben a lakosok a házról házra járó biztonsági erők tagjait vádolják a nők elleni erőszak elkövetésével.


A hadsereg a vádakkal kapcsolatban azt mondta, a bűncselekményeket magukat katonának álcázó bűnözők követték el, akiknek a célja pusztán a hadsereg lejáratása. Charity Charamba rendőrségi szóvivő szerint nem érkezett hozzájuk nemi erőszakkal kapcsolatos bejelentés.

Emmerson Mnangagwa elnök kedden kilátásba helyezte, hogy büntetésre számíthat a biztonsági erők mindazon tagja, aki felelős a múlt heti erőszakos tüntetéseken elkövetett visszaélésekért. Mikroblog-bejegyzésében az államfői nemzeti párbeszédre szólította fel a politikai pártokat, a civil és vallási vezetőket, azonban hozzátette, hogy a tüntetők is erőszakosak voltak, fosztogattak és rendőrőrsökre támadtak.

A Zimbabwei Ügyvédek az Emberi Jogokért (ZHLR) elnevezésű, ingyenes jogi szolgáltatást nyújtó szervezet szerint folytatódik azoknak a letartóztatása, akiket a tüntetéseken való részvétellel gyanúsítanak.

A múlt héten az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala nevében Ravina Samdaszáni szóvivő azzal vádolta meg a zimbabwei hatóságokat, hogy indokolatlan és aránytalan erőszakot alkalmaznak a tiltakozókkal szemben.

A házkutatásokat is a tüntetéseket követő hatósági fellépés részeként tartják.

Zimbabwében eredetileg az üzemanyag árának drasztikus emelése miatt kezdődtek tiltakozások a múlt héten, melyekre a rendfenntartó erők erőszakkal válaszoltak.

Kapcsolódó Cikkek