EUR: 333,96 Ft
CHF: 306,41 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Külföld

Nemi erőszakkal vádolják a zimbabwei biztonsági erőket

A zimbabwei biztonsági erők a házkutatások során nem egy esetben nőket erőszakolnak meg – közölték pénteken emberi jogi szervezetek.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezethez több panasz is érkezett, amelyben a lakosok a házról házra járó biztonsági erők tagjait vádolják a nők elleni erőszak elkövetésével.


A hadsereg a vádakkal kapcsolatban azt mondta, a bűncselekményeket magukat katonának álcázó bűnözők követték el, akiknek a célja pusztán a hadsereg lejáratása. Charity Charamba rendőrségi szóvivő szerint nem érkezett hozzájuk nemi erőszakkal kapcsolatos bejelentés.

Emmerson Mnangagwa elnök kedden kilátásba helyezte, hogy büntetésre számíthat a biztonsági erők mindazon tagja, aki felelős a múlt heti erőszakos tüntetéseken elkövetett visszaélésekért. Mikroblog-bejegyzésében az államfői nemzeti párbeszédre szólította fel a politikai pártokat, a civil és vallási vezetőket, azonban hozzátette, hogy a tüntetők is erőszakosak voltak, fosztogattak és rendőrőrsökre támadtak.

A Zimbabwei Ügyvédek az Emberi Jogokért (ZHLR) elnevezésű, ingyenes jogi szolgáltatást nyújtó szervezet szerint folytatódik azoknak a letartóztatása, akiket a tüntetéseken való részvétellel gyanúsítanak.

A múlt héten az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala nevében Ravina Samdaszáni szóvivő azzal vádolta meg a zimbabwei hatóságokat, hogy indokolatlan és aránytalan erőszakot alkalmaznak a tiltakozókkal szemben.

A házkutatásokat is a tüntetéseket követő hatósági fellépés részeként tartják.

Zimbabwében eredetileg az üzemanyag árának drasztikus emelése miatt kezdődtek tiltakozások a múlt héten, melyekre a rendfenntartó erők erőszakkal válaszoltak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros fia Macronnak adott utasításokat

  Soros fia Macronnak adott utasításokat

  Néhány nappal titkos észak-macedóniai útja után Soros György fia részt vesz a Párizsi Békefórumon is – vette észre a V4NA nemzetközi hírügynökség.

 • Tüdőátültetésen esett át az e-cigi miatt

  Tüdőátültetésen esett át az e-cigi miatt

   Egy 17 éves michigani fiún hajtották végre a világ valószínűleg első olyan dupla tüdőtranszplantációját, amelyre azért volt szükség, mert a páciens tüdeje helyrehozhatatlanul károsodott az elektromos cigaretta vagy más hasonló eszközök párájának ki- és belégzésétől.

 • 10 ezer migráns akart idén Magyarországra jutni

  10 ezer migráns akart idén Magyarországra jutni

  Intenzíven növekszik az illegális bevándorlók száma Magyarország határainál, a tiltott határátlépést megkísérlők száma az idén már meghaladta a tízezret – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Bakondi György az M1-en.