2019. augusztus 20., kedd
István

PR

Nézze meg receptjeit, leleteit az EESZT Lakossági Portálján!

2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel azokat a dokumentumokat, amelyek a betegek ellátása során keletkeznek. A Lakossági Portálon (eeszt.gov.hu) történt bejelentkezés után elérhetővé válnak az egészségügyi adataink, így a rendszer használatával meg tudjuk tekinteni zárójelentéseinket, leleteinket, kiváltatlan receptjeinket. Emellett nyomon tudjuk követni azt is, mikor és melyik orvos tekintette meg az adatainkat.

A Lakossági Portálon természetesen azt is beállíthatjuk, hogy az egyes kezelőorvosok mely adatainkhoz férhetnek hozzá. Értesítést kérhetünk arról, ha valamilyen dokumentumot – beutalót, vényt, egyéb egészségügyi dokumentációt – feltöltöttek velünk kapcsolatban az EESZT-be.


A TÉR a jelenleg elérhető legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel van ellátva. Fő feladata, hogy összekapcsolja az egészségügyi ellátókat egymással – beleértve a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, valamint a gyógyszertárakat is –, illetve hatékonyabb gyógyítást és kényelmet biztosító szolgáltatást nyújtson a lakosság számára.

– Az orvos és a beteg szempontjából is egyaránt kényelmes, biztonságos és hatékony – mondta dr. Trombitás Zoltán, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház főigazgatója, aki a rendszer egyik legfontosabb előnyeként tartja számon, hogy a betegnek nem kell magával vinnie orvosához a leleteit, zárójelentéseit, ambuláns lapjait. – Erre nincs is mindig lehetősége, hiszen történhetnek olyan váratlan események – baleset, hirtelen rosszullét az utcán, munkahelyen –, amikor egyszerűen nincsenek a betegnél ezek a dokumentumok. A sürgős ellátást végző szakember, például a mentőorvos azonban az EESZT segítségével minden fontos adathoz hozzáfér, ezáltal sokkal pontosabb és megalapozottabb orvosi döntések születhetnek a betegek terápiáiról és elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok.

A főigazgató azt is hozzátette, ugyancsak nagy vívmánya az EESZT-nek, hogy a beteg online hozzáférést kap a saját egészségügyi adataihoz. – Ez nemcsak azért fontos, hogy pontosan tisztában legyenek azzal, mi történt, mi történik velük, de például olyan praktikus haszna is van, hogy megtalálják benne az esedékes kontrollvizsgálatok időpontját.

– A gyógyszerész látja az eRecept jogosultjának gyógyszeres előéletét az EESZT-ben. Tisztában van azzal is, hogy ezek közül mit és milyen gyakorisággal váltott ki és ennek megfelelően tud tanácsot adni neki – emelte ki dr. Hetényi László gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészi Kamara budapesti elnöke. – Óriási előnye még, hogy az eReceptet nem lehet elveszíteni. Elég csak igazolnom a személyazonosságomat, a tajszámomat, akkor is megkapom a gyógyszeremet, ha nincs nálam recept vagy a felírási igazolás. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezentúl mindenkinek magának kell elmennie a patikába, a felírási igazolás birtokában egy másik, általunk megbízott személy is kiválthatja a számunkra felírt orvosságot.

X


Kapcsolódó Cikkek

  • Nászutat kapart Diána és László

    Nászutat kapart Diána és László

    Diána és László öt év után június 15-én mondta ki a boldogító igent. Az esküvőt követően pedig július elején Horvátországba készültek egy néhány napos nászútra. Az ifjú pár azonban a nászajándékba kapott Sok Szeretettel nevezetű sorsjegyen 1 millió forintot nyert, amiből a horvát tengerpart helyett egy igazán emlékezetes mézeshetet tölthettek luxus körülmények között a mesés Mallorcán.

  • Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő

    Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő

    Nemcsak befektetéssel, hanem értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM Csoport. Az energetikai holding által meghirdetett MVM EDISON startup versenyen energiahatékony, piacképes megoldásokat díjazva keresik az új kihívásokat és igényeket megválaszoló projekteket.