2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

Nőtt a horgászjegyek értékesítéséből származó bevétel a Tisza-tónál

A korábbi évek stagnáló bevétele után számottevő növekedést ért el tavaly a horgászjegyek értékesítéséből a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. – közölte a cég ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Tiszafüreden.

Hegedüs Gábor elmondta: a területi jegyek értékesítéséből származó bevétel 2018-ban megközelítette a 260 millió forintot, amely mintegy 8 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Nagyrészt e meghatározó bevételi forrás bővülésének köszönhetően a társaság éves nettó eredménye a tervezett 1 millió helyett 30 millió forint körül alakult. Ezt az összeget tartalékképzésre fordítják – tette hozzá az ügyvezető.


Tájékoztatása szerint a Tisza-tó halászati hasznosítójaként elsődlegesen halgazdálkodási tevékenységet folytató, 23 főt foglalkoztató vállalkozás kiadásai között a legnagyobb tétel a múlt évben is a halőrzés közel 80 millió forintos, valamint a halasítás mintegy 60 millió forintos költsége volt. Emellett jelentős összegeket költöttek a horgászhelyek fenntartására, 15 tonna hulladék összegyűjtésére, a horgászjegyek értékesítésére, valamint az élőhely-fenntartás jegyében egyebek mellett sulyom- és hínárkaszálásra.

A halasításról szólva elmondta, hogy tavaly a 2017-ben kihelyezettnél 7 ezer kilóval több, összesen mintegy 50 ezer kilónyi – 255 ezer darab – pontyot, 400 kilónyi compót és 400 ezer darab előnevelt csukaivadékot telepítettek a tározóba.


Kitért arra is, hogy a társaság 12 halőrének munkája nyomán az orvhalászat lényegében megszűnt a Tisza-tavon és a horgászok által elkövetett kihágások is visszaszorulóban vannak. Köszönhető ez annak a szemléletformáló munkának is, melynek része a 2013-ban indított Pecasuli-program. A horgászutánpótlás-nevelést célzó kezdeményezést a múlt évben 40 millió forintos minisztériumi támogatással működtették, immár mintegy 90 Tisza-menti település 1700 diákjának bevonásával.

Hegedüs Gábor közölte: ugyancsak az agrártárcától kapott 100 millió forintos támogatással kezdték el az idei év első napjaiban a Tiszafüredhez tartozó Örvényi-morotva kotrását. Az összesen mintegy 110 millió forintos, a halaknak vonuló-, illetve vermelőhelyet teremtő és a vízi közlekedés feltételeit javító program önerejét a kft. saját forrásaiból fedezi. A márciusra elkészülő beruházás részeként a kivitelező Békés Drén Kft. 14 ezer köbméternyi talaj kitermelésével egy kilométer hosszú, 11 méter széles és átlagosan 2-2,5 méter mély halágyat alakít ki, valamint az érintett vízterület 30-60 centiméter vastag lágy iszaprétegét is kikotorja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Dinnye nélkül nincs nyár

  Dinnye nélkül nincs nyár

  Rengeteg dinnyefélét lehet kapni manapság a piacokon, bevásárlóközpontokban, azonban a választás nem mindig könnye.

 • Tarlós helyretette az ellenzékieket

  Tarlós helyretette az ellenzékieket

  Nyílt levelet jelentetett meg a Magyar Nemzetben Tarlós István főpolgármester, aki szerint az ellenzéki fpolgármester-jelöltek “szamárságokkal” hitegetik a választókat, Kálmán Olga ígéretekre elköltött kétezer milliárd forintot, Karácsonyra saját szövetségesei sem hallgatnak és még Puzsér sem mondott akkor “dőreségeket”, mint ők ketten.

 • Hülyét csinált magából Soros fia

  Hülyét csinált magából Soros fia

  Soros György fia éppen Budapesten panaszkodott arról, hogy elüldözték családi egyetemüket Budapestről. A kijelentés annyira meghökkentő, hogy Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős államtitkár nem is ment el mellette szó nélkül.

 • Márki-Zay a gyerekfenyítés híve

  Márki-Zay a gyerekfenyítés híve

  Egészen meghökkentő felvétel került elő Márki-Zay Péterről, Hódmezővásárhely hét gyermekes polgármesteréről. A politikus többek között arról beszélt múlt hét szerdán egy helyi rádióadásban, hogy a gyereknevelés során szükségét érzi a testi fenyítésnek is.