EUR: 323,44 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

Országos innovációs fórum indul

Országos innovációs konzultáció-sorozatot indít az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) február 5. és március 6. között az ország 25 helyszínén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kiemelt szakmai partnersége mellett.

Birkner Zoltán, az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke szerint a minden megyére kiterjedő innovációs fórum célja Magyarország újjászerveződő innovációs környezetének megalapozása, javaslatok, igények felmérése a megújuló kutatás-fejlesztési-innovációs rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatosan.


Tájékoztatása szerint jelenleg Magyarország az Európai Unió összesített innovációs eredménytábláján a mérsékelt innovátorok mezőnyében szerepel, ám az a cél, hogy hazánk 2030-ra a jelentős innovátorok közé kerüljön.

Stratégiai partnerünkké kell tennünk a teljes hazai kis- és középvállalkozás szektort. Ha sikerül fejlesztenünk a kkv-szektor szereplőinek innovációs képességeit, akkor jelentős mértékben tovább fokozható a magyar gazdaság teljesítőképesség  – fogalmazott Birkner, hozzátéve, hogy a fórumsorozat lezárta után minél előbb összegzik a tapasztalatokat, és ezeket figyelembe véve jelentetik meg majd az újabb pályázati kiírásokat.


MTI Fotó: Kovács Tamás

 

A programot ismertető háttérbeszélgetésen részt vett Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára is, aki kiemelte, hogy a 2021. utáni fejlesztési időszakra szóló új magyar nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia megalapozását is segíti az országos fórumsorozat.

– A most induló konzultáció azt a célt szeretné szolgálni, hogy legyen egy társadalmi egyeztetés ebben a kérdésben. A kormánynak vannak elképzelései a következő tíz évre, ezeket szeretnénk a magyar gazdaság szereplőivel megbeszélni és egyeztetni – vélekedett, hozzátéve, hogy az Európai Unió a következő, 2021-ben induló költségvetésében is kiemelten fogja támogatni a tagországok innovációs képességeit, így az ITM is erre az időszakra tervez.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatások eredményeinek a piacon is meg kell jelenniük.

– Magyarország és a vállalkozások versenyképességének javítása kulcsfontosságú kérdés manapság, így a területen a hazai kkv-szektor helyzetbe hozása elsődleges feladat. Ebben játszik kiemelkedő szerepet az innovációs ökoszisztéma kialakítása, illetve az innováció mindennemű támogatása. Mindez a társadalmi és gazdasági fejlődés biztos bázisát jelenti – mondta Parragh.

Sebők Katalin, NKFIH elnökhelyettese elmondta, hogy a fórumokon való részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött. A 25 helyszínen plenáris programokat és workshopokat tartanak, a szervezők úgy számolnak, hogy a plenáris programokon 100-an, a workshopokon 30-an vesznek részt, túljelentkezés esetén igyekeznek mindenkinek lehetővé tenni a részvételt.

– Az ITM és az NKFIH szakértői mellett előadásokat tartanak majd a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának, a Bay Zoltán Kutatóintézetnek, 19 egyetemnek, illetve 25 szakképzési centrumnak a képviselői is – fogalmazott, hozzátéve, hogy az első fórumot február 5. tartják Miskolcon és Székesfehérváron.

Az Országos Innovációs Fórumon Székesfehérvár, Miskolc, Tatabánya, Eger, Győr, Salgótarján, Szombathely, Nyíregyháza, Zalaegerszeg, Debrecen, Nagykanizsa, Szolnok, Kaposvár, Szeged, Pécs, Békéscsaba, Szekszárd, Kecskemét, Veszprém, Dunaújváros, Sopron, Vác, Érd, Gödöllő, valamint Budapest vesz részt.

Jelentkezni nkfih.gov.hu honlapon lehet.

Kapcsolódó Cikkek