EUR: 325,80 Ft
CHF: 296,47 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb XXII.kerület

Ősszel már birtokba vehetik a csepeli birkózók a sportcsarnokot

Elérte az épületszerkezet legmagasabb pontját a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épülő csepeli sportcsarnoka kilenc hónappal az alapkő letétele után. A csarnok idén ősztől, a szakkollégium pedig 2020 végétől vehető birtokba.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a helyszínen tartott bokrétaünnepen úgy fogalmazott, a kormány a magyar sportlétesítmények fejlesztésével a következő generációnak teremti meg a lehető legjobb sportolási lehetőségeket. Fontos feladatnak nevezte Kozma István örökségének gondozását és reményét fejezte ki, hogy minél több fiatalt tudnak a birkózásnak megnyerni.


Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke az összefogás ünnepének nevezte, hogy a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök, a csepeli önkormányzat és Borbély Lénárd polgármester, valamint Süle László, a Csepeli Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatójának együttműködésének köszönhetően a sportcsarnok felépülhet.

– Nagyszerű érzés látni, ahogy egy álom a szemünk előtt, lépésről lépésre valósul meg. Az épület kilenc hónap alatt lett szerkezetkész. A négy és fél milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló beruházás két szakaszban épül. A négyezer méteres multifunkciós sportcsarnok földszintjén egy háromszőnyeges edzőtermet alakítanak ki, öltözőkkel, szaunával. Az emeleten kap helyet a nemzetközi birkózóversenyekre is alkalmas multifunkciós küzdőtér, 500 fős lelátóval. A csarnok nemcsak a birkózás, hanem egyéb sportágak, továbbá kulturális és közösségi események – szalagavatók, koncertek – helyszíne is lehet – tájékoztatott Németh Szilárd. Az államtitkár hozzátette, a második szakaszban épül meg a 14–23 éves korosztály számára a kollégium és a képzési központ. A csarnok 2019 őszétől, a szakkollégium pedig 2020 végétől vehető birtokba.


– Az akadémia küldetése, hogy a sportcsarnok és a kollégium a birkózás hazai és nemzetközi szinten is elismert képzési központjává váljon. Olyan fiatalokat fogunk nevelni, akik tisztességesen, ugyanakkor elszántan és eredményesen harcolnak a magyar sportsikerekért – zárta beszédét a Magyar Birkózó Szövetség elnöke.

A rendezvényen megszólaltatták Bácsi Pétert is, aki az idei budapesti birkózó-világbajnokságon aranyérmet szerzett. A sportoló elmondta, a budapesti aranyérem pályafutásának legszebb pillanata, majd köszönetet mondott a szervezőknek a magas színvonalú rendezésért. Ezt követően Németh Szilárd és Bácsi Péter leleplezte Adorján Attila festőművész alkotását. A festmény azt a pillanatot ábrázolja, amikor Bácsi Péter a budapesti győzelme után egy magyar zászlóba burkolózva tiszteletkört tesz a csarnokban. A festőművész Németh Szilárd felkérésére 12 festményt készít a budapesti birkózó-világbajnokságról, amelyeket az akadémia épületében fognak kiállítani.

 

Kapcsolódó Cikkek