EUR: 323,74 Ft
CHF: 292,49 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb XI.kerület XXII.kerület

Öt év múlva itt a szuperkórház

Ilyen lesz Dél-Buda szuperkórháza

A tervek szerint már ebben az évben lerakják a centrumkórház alapkövét, az Újbudán épülő egészségügyi központ nemcsak hazai, de európai viszonylatban is páratlan lesz. A Dél-budai Centrum tervpályázata nemrég lezárult, a beruházás irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott, Bedros J. Róbert szerint az öt év múlva megnyíló kórház a köré épülő infrastruktúra és egészségpláza funkciója miatt összekapcsolja a XI. kerületet és az agglomerációt.

A Dobogó városrészben épülő kórháznak 1,2 millió ember sürgősségi ellátásáról kell gondoskodnia egész évben a nap 24 órájában, sőt egy esetleges katasztrófahelyzetben is helyt kell állnia. Innen egyetlen beteget sem küldenek tovább, hiszen az égésplasztika kivételével minden fontosabb orvosi szakma képviselteti majd magát. A kórház gyors megközelíthetősége szempontjából rendkívül fontos a helyszínválasztás és a közlekedési struktúra kialakítása. Ezt szolgálja az M1–M7-es autópálya közvetlen lehajtója, a 7-es úttal való kapcsolat, a két heliport és a tömegközlekedés fejlesztése, aminek része a kötöttpályás vonalak kiépítése az állami szervekkel együttműködésben.


A Dél-budai Centrum a tervek szerint olyan sürgősségi központ lesz, amely 1,2 millió ember ellátásáért felel majd. Ezt a tervezők olyan modern, látványos és formabontó épület­együttesként álmodták meg, amely városszéli elhelyezkedésével egyfajta városkaput szimbolizál.

Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott úgy fogalmazott, az elmúlt száz esztendőben nem volt ekkora zöldmezős egészségügyi beruházás hazánkban, de ami az egészségügyi ellátási rendszerben betöltendő szerepét illeti, elmondhatjuk, hogy ehhez fogható kórházépítésre még nem volt példa Magyarország történetében.


– A Dél-budai Centrum az egészségügyi ellátáson kívül számos előnyt nyújt majd az újbudaiaknak és az agglomerációban élőknek. A kórház közel háromezer embernek fog munkát adni, és várhatóan a közmű- és közlekedési fejlesztéseket követően számos szolgáltató, kereskedelmi egység és egyéb intézmény létesül a közelében, hiszen a környék jóval frekventáltabbá válik. A miniszterelnöki megbízott arról is beszámolt, hogy a Dél-budai Centrum szakmai bázisának jelentős részét a Szent Imre Kórház dolgozói adják majd, annak mostani, aktív osztályai a centrumkórházban folytatják tevékenységüket. A Tétényi úti komplexum pedig külső telephelyként krónikus és rehabilitációs ellátást biztosít majd, a területén lévő gyógyvízkészlet hasznosításával műtét előtti kezelések is elérhetők lesznek a jövőben.

Kapcsolódó Cikkek