EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Életmód

Óvatosan az új évi absztinenciával!

A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az új évi fogadalom miatti leszokás nem hatékony, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

Amikor az ünnepi ragyogás elmúlik, a hosszú esték, a szürke időjárás nagy hatással van hangulatunkra, és aki hajlamos rá, könnyen a pohár, netán keményebb tudatmódosító szerek után nyúlhat. Így létjogosultsága is van a száraz novembert utánzó újabb kezdeményezésnek, a szeszmentes januárnak. A szakember azonban figyelmeztet, nem mindegy, hogy valaki csak ki akarja tisztítani a szervezetéből az alkoholt, vagy le akar szokni.


– Akinek eleve problémája van az itallal vagy más szerekkel, az ne próbáljon egyedül leszokni, mert a megvonásnak komoly következményei lehetnek, kell, hogy legyen mellette segítség. Arról nem is beszélve, hogy az alkoholfogyasztás egy mélyebb probléma tünete, így a leszokás mellett az adott okot is fel kell tárni, és orvosolni kell – hívja fel a figyelmet Gubucz-Pálfalvi Sejla addiktológiai konzultáns, aki szerint az alkalmi alkoholfogyasztóknál ehhez egy elhatározás is elég. – Ha nincs ilyen gondja az illetőnek, akkor elég egy tudatos döntéssel kidobni otthonról az összes italt, hogy a legváratlanabb ingerek se kapcsolják be az alkohol utáni vágyat.

Megtisztultak a brit piások

A szeszmentes januárhoz tavaly Nagy-Britanniában 4,2 millió ember tervezett csatlakozni, hogy végül hányan tartották be, arról nem szól a fáma, de akik végigcsinálták ilyen pozitív hatásokról számoltak be:

 • 93 százalékuk hatékonyabbnak érezte a teljesítőképességét,

 • 88 százalékuk spórolt nagyobb összeget,

 • 76 százalékuk többet tudott meg arról, mikor és miért ivott korábban,

 • 71 százalékuk jött rá, hogy nincs szüksége alkoholra a jobb közérzetért,

 • 71 százalékuk jobban aludt,

 • 67 százalékuknak több lett az energiája,

 • 58 százalékuk lefogyott,

 • 54 százalékuknak csökkent a bőrproblémája*.

*Forrás: British Liver Trust

Kapcsolódó Cikkek

 • Konyhai trükkök kolisoknak

  Konyhai trükkök kolisoknak

  A főiskolások és az egyetemisták  ősztől azzal szembesülnek, hogy már nem anyu főzi a vacsorát. Néhány alapötlet azonban megmenthet az előre csomagolt műanyag ételek monotonitásától és a pénztárca szivattyúzó pizzarendeléstől.

 • 800 milliót fordít a kormány tehetséggondozásra

  800 milliót fordít a kormány tehetséggondozásra

  Több mint 848 millió forintra pályázhatnak szeptember 6-ig a hazai és határon túli köznevelési intézmények, alapítványok, közalapítványok, nonprofit gazdasági társaságok, egyházi és civil szervezetek a Nemzeti Tehetség Program keretében.

 • Hőségben különösen figyeljenek a szívbetegek

  Hőségben különösen figyeljenek a szívbetegek

  Az utóbbi rekordmeleg napok megviselik a szervezetet, különösen a szívbetegekét és alvási nehézségekkel küzdőkét. A hőség viszont az egészségesekre is veszélyt jelenthet, olyan tünetek jelentkezhetnek vezetés közben…