EUR: 323,80 Ft
CHF: 292,62 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Győr

Óvjuk a vízmérőket!

felcím: A Pannon-Víz munkatársai télen sem pihennek

Túl vagyunk egy erős decemberi hideghullámon, továbbiakat is jósolnak a meteorológusok. A fogyasztók többsége megfogadta a Pannon-Víz Zrt. tanácsait, és szigetelték a vízmérőket, vízvezetékeket. Ám munkája így is akadt a szakembereknek.


Még decemberben, egy győri építkezésen fagyott el az első vízmérő, majd Győrzámolyon egy elfagyott kerti csap okozott gondot, sem víztelenítve, sem pedig szigetelve nem volt. Szerencsére itt a vízóra még nem fagyott szét, sikerült a jégdugót kimelegíteni és a kerti csapot az aknában elzárni.

Egy rutinos házigazda már rég túl van a vízakna és a kerti csap téliesítésén, ám sajnos nincs mindenhol így. Ha a közelmúltban üressé vált egy lakás vagy családi ház, akkor érdemes átgondolni: megtettünk-e mindent a vízmérők, vízvezetékek fagyvédelméért. Még nem késő beavatkozni, sok tízezer forintos kárt előzhetünk meg vele. Fagyvédelmi tanácsok egyébként a szolgáltató hivatalos honlapján is olvashatók.


Ha egy téli reggelen egyik vízcsapunkból sem folyik víz, lehet, hogy megtörtént a baj…
Illusztráció: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem árt tudni: ha egy téli reggelen egyik csapunkból sem folyik a víz, lehet, hogy megtörtént a baj. Ha még nincs szilánkosra törve a vízmérő üvegje, érdemes próbálkozni a kimelegítéssel. Soha ne közvetlenül a vízcsövet vagy a mérőt melegítsük, inkább az akna légterét. Ha viszont széttört a vízmérő üvege, akkor sajnos már menthetetlen, ilyenkor a 96/311-753-as telefonszámon hívhatják az ügyeletet.

Fontos információ még a lakosoknak, hogy ameddig az időjárás engedi, tovább dolgoznak a csatornaépítők a győri Újkapu utcában. A Liszt Ferenc és a Rákóczi utca között a nagy mélység és az omlásveszély miatt a vártnál sokkal lassabban lehet haladni.

A Pannon-Víz munkatársai folyamatosan dolgoznak Fotó: Borsi Viktória

Nádorvárosban a Mester utca–Szabolcska utca csomópontban – tekintettel a nagy forgalomra – a csatornaépítés átvágását ideiglenes, fagyálló betonnal megerősítették. Az év első vízvezeték-felújítása a nádorvárosi Lehel utcában kezdődik majd, ám egyelőre még csak a tervezők dolgoznak rajta. Ahogy az időjárás engedi, az építkezés is megkezdődik majd.

A téli időszak egyik jellemző meghibásodása, hogy a hótoló gépek megrongálhatnak néhány csatornafedelet. A tolólap beleakad és kibillenti vagy eltolja azt. Lehet, hogy a lendületesen haladó  gép sofőrje mindezt észre sem veszi. A szolgáltató szeretné, ha ezekről a balesetveszélyes helyzetekről minél hamarabb értesülhetnének, így számítanak a jó szándékú, a közösségért tenni akaró bejelentőkre. Aki hiányzó csatornafedéllel találkozik, kérik, jelezze a 06-80/20-40-86-os zöld számon. Az éjjel-nappali ügyelet rövid időn belül a helyszínre ér, és megszünteti a balesetveszélyt.

Kapcsolódó Cikkek