EUR: 323,61 Ft
CHF: 291,90 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Ózd

Ózdon a pesti jobbikos pártvezetésé a döntő szó

Sok lehetőséget tartogatott a települések számára a Széchenyi 2020 néven futó pályázati ciklus, amelyet Ózd a jelenlegi városvezetés ötlettelensége és arroganciája miatt nem tudott kihasználni. Az országgyűlési képviselőtől, akinek éppen a megyei szintű fejlesztéspolitika összehangolása volt a feladata, nem igényeltek segítséget. Más lehangoló folyamatokról is beszélt Riz Gábor a Mi lesz veled, Ózd? cikksorozatunk befejező részében.

– Az elmúlt években csak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2,5 milliárd forint fejlesztési forrást nyert el az ózdi önkormányzat, míg a városba jutó összes támogatás meghaladja a 10 milliárd forintot. Ebből épül a városi piac új részlege, megújul az Újtelep és Kiserdőalja térsége, de ez segíti a polgármesteri hivatal és a Marosi István Városi Sportcsarnok energetikai korszerűsítését is – utalt elöljáróban a sokak által kevesellt pályázati lehetőségekre Riz Gábor országgyűlési képviselő.


– Mint megyei fejlesztési biztost sok település keresett és talált meg az összehangolt térségi fejlesztések ügyében. Az első időszakban többször találkoztam Ózd város vezetőivel, és segítettem javaslataimmal a fejlesztési elképzelések összehangolását. Figyelmeztettem azonban a városvezetőket, hogy egyetértve a helyi gazdaság fejlesztésével, csak úgy vágjanak bele új ipari park építésébe, ha igazak Janiczak Dávid választási kampányban tett ígéretei az „ajtó előtt álló” türelmetlen vállalkozásokkal kapcsolatban. Az ipari parkot a megnyitását követő három éven belül 50 százalékig be kell népesíteni, különben vissza kell fizetni a felvett támogatást. Azt is javasoltam, hogy Ózd igyekezzen bekapcsolódni a turizmus hazai fejlesztési folyamatába. Sajnos a kerékpárút építése nem ezt igazolja, hiszen egy városi körgyűrűszerű kialakítást választottak, ami nem segíti az előbbi folyamatot, mert Ózdra nem jellemző a belső kerékpáros közlekedés – taglalta a képviselő.

Egy idő után elmaradtak az egyeztetések, a város vezetése már elegendő tudást és lendületet érzett magában a munkák folytatásához. Ellentétben például Kazincbarcikával, Borsodnádasddal vagy Putnokkal, ahol fontosnak érezték a kapcsolat fenntartását.


Riz Gábor rendre megjelenik a térségi civil rendezvényeken is

– A települések vezetői egyben politikusok is, ki-ki a maga politikai irányához tartozva, a fejlesztéspolitikában mégis együttműködtek a közös érdekek mentén. Ennek eredményeként több mint 20 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a térségbe az elmúlt években. Ózd viszont lehetőséget veszített, hiszen nem kapcsolódott be a turisztikai nagy együttműködési rendszerekbe. A helyi fejlesztések lehet, hogy látványosak, de nem erősítik egymást. Az ötlettelenség abban is megnyilvánult, hogy sokkal inkább támaszkodtak távol lévő párttársaikra, mint a helyben élő fejlesztési szakemberekre – fogalmazott Riz Gábor.

Szerinte Janiczak kettős játékot játszik, hiszen miközben folyamatosan szidja a kormányt és képviselőit, rendszeresen igényli a támogatásokat a helyi projektekhez. Nem segítettek az országos jó hírnév megőrzésében az eszement ötletek, és ugyanígy gyengítette a város presztízsét a botrányoktól sem mentes politizálás.

A Digitális Erőmű a térség oktatási és kulturális zászlóshajója lett

– Folyamatosságot, átgondoltságot, tervszerűséget jelentett volna a korábbi Rombauer Terv folytatása, de a jelenlegi városvezetésnek nem kellett. Jöttek helyette a szélkerekek, a termálfürdők, a helyi szabadalmi hivatal, a panelházak tetején a zöldségeskert, és még jó néhány kivitelezhetetlen „álom”. Nem fordítanak kellő hangsúlyt a Miskolci Egyetem és az itt működő cégek, valamint a város együttműködésére, ahogy a helyi gazdasági élet fellendítésére és az ehhez szorosan kapcsolódó szakképzés és felsőoktatás segítésére sem. Láthatóan a fiatalos „lendületet” nem erősítette a hozzá nem értés, a „kreatív” kommunikáció és a rögtönzések – mondta a politikus, majd hozzátette: mindezek ismeretében Ózdon nem néz elébe könnyű időszaknak.

Kapcsolódó Cikkek