2019. október 21., hétfő
Orsolya

Külföld

Pályára állt a „kozmikus tűzijátékot” előidéző műhold

Már a világűrben, a Föld körül kering az a japán műhold, amely a világon elsőként hoz létre mesterséges meteorzáport szórakoztató célú égi látványosságként.

A tokiói székhelyű ALE Co. startup cég 60 centiméter széles, 80 centiméter magas, csaknem 65 kilogrammos műholdját a Japán délnyugati részén található Kagosima prefektúrabeli Ucsinoura űrközpontból lőtték fel 500 kilométeres magasságba a japán fejlesztésű Epsilon–4 rakétával.


Az űreszköz 400 apró fémgolyócskát rejt magában, amelyeket bő egy év múlva enged ki, amikor 400 kilométeres magasságra süllyed. A mindössze egy centiméter átmérőjű golyók teljesen el fognak égni a légkörben, olyan látványt nyújtva, mintha meteoreső hullna a Földre.

A 400 pirotechnikai golyó 20-30 „meteorzáporhoz” lesz elegendő. A műhold fedélzetén három szenzor gondoskodik arról, hogy a különböző színű fémgolyók a megfelelő irányba hulljanak.


Az égi jelenséget 2020 tavaszán, Hirosima prefektúra part menti régiójában, a Szeto-beltenger mentén egy Magyarországénál valamivel nagyobb területről lehet megcsodálni. A cég szerint a „kozmikus tűzijátékot” milliók láthatják majd, még olyan távoli és fényszennyezett nagyvárosokban is, mint amilyen Tokió.

A cég reményei szerint az általuk generált csillaghullás segíteni fogja a meteorok és meteoritok vizsgálatára irányuló kutatásokat, és egyszersmind örömteli pillanatokat szerez az embereknek. Az ALE Co. nemcsak Japánban, hanem szerte a világon kínálni akarja a szórakoztató célú kozmikus tűzijátékot, e célból fél év múlva újabb műholdat lőnek fel. Árakat egyelőre nem közöltek.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek