EUR: 325,77 Ft
CHF: 294,35 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

PR

Papír helyett eRecept

2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel a betegek ellátása során keletkező összes dokumentumot. Ilyen dokumentum az eRecept is, amely a korábbi papírrecept digitális változata.

Az eRecept bevezetésével a receptfelírás és -kiváltás, ezen keresztül a gyógyszerezés is biztonságosabbá és
hatékonyabbá válik. Segítségével az orvos ellenőrizheti és figyelemmel kísérheti, hogy a felírt készítményt kiváltották-e, vagyis a beteg megkezdte vagy folytatja-e a terápiát, illetve az esetleges gyógyszerkölcsönhatások, túladagolások is azonosíthatók.
Az eReceptekkel a hibázás lehetősége szinte kizárt, mert a gyógyszerészek a betegnek felírt összes vényt látják a rendszerben. A Lakossági Portálon (eeszt.gov.hu) a páciens maga is meg tudja nézni kiváltott és még kiváltatlan receptjeit.


Dr. Hetényi László gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészi Kamara budapesti elnöke szerint az új rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy a beteg és a gyógyszerész között hatékonyabb együttműködést tesz lehetővé.

– A gyógyszerész látja az eRecept jogosultjának gyógyszeres előéletét az úgynevezett Térben. Tisztában van azzal is, hogy ezek közül mit és milyen gyakorisággal váltott ki, és ennek megfelelően tud tanácsot adni neki, például ha az orvos által felírt gyógyszerek mellé valamilyen nem vényköteles készítményt szeretne vásárolni – említette meg a szakember, aki a rendszer kényelmét is kiemelte. – Elég csak igazolnom a személyazonosságomat és megadnom a tajszámomat, így akkor is megkapom a gyógyszeremet, ha nincs nálam recept vagy az új szisztémában a felírási igazolás. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezentúl mindenkinek magának kell elmennie a patikába, a felírási igazolás birtokában más is kiválthatja a számunkra felírt orvosságot.


A regionális kamarai elnök még egy fontos szempontra is felhívta a figyelmet. Az eRecept kiváltásánál a patikus pontosan tudja, kivel áll szemben. Magával a beteggel vagy valaki mással, aki az ő megbízásából váltja ki az orvosságot. Így nem eshet abba a hibába, hogy a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatos felvilágosítás, tanácsadás közben esetleg akaratlanul bizalmas egészségügyi adatot szolgáltat ki másnak.

– A rendszer előnyeit még hosszan lehetne sorolni, hiszen az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér az eRecepten felül számos olyan funkcióval jár, amelyek gördülékenyebbé, hatékonyabbá teszik az egészségügyi ellátást, és azzal, hogy a beteg az egészségügyi adataihoz közvetlen online hozzáférést kap, nemcsak a biztonságérzetét, hanem a biztonságát is növelik.

Hogyan működik?

Betegség, rutinvizsgálat vagy rendszeres ellenőrzés esetén a páciens felkeresi az orvosát, aki elektronikusan „felírja a receptet”, és erről felírási igazolást ad.
A páciens vagy – ahogy a hagyományos receptnél – bárki más bemutatja a gyógyszerésznek a felírási igazolást. Ha mi váltjuk ki személyesen, elég a tajkártya és valamely személyazonosító okmány (sőt akár csak az eSzemélyi), mert a recept az EESZT-ben a gyógyszerész számára látható.

X

Kapcsolódó Cikkek