2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Egyéb Pécs

Pécsett azt is meg tudják mérni, mennyire fáradsz el munka közben!

Befektetés a jövőbe

Átadták a Pécsi Tudományegyetemen azt a képességvizsgáló munkaszimulátort, amely pontos adatokat tud szolgáltatni a munkavállalók fizikai és szellemi képességeiről. A berendezés képes arra, hogy felmérje, az álló és ülő munka milyen megterhelést jelent a vizsgált személy számára. A berendezés a maga nemében egyedülálló, hiszen eddig mindezt nem tudták mérni. 

Ez a berendezés többek közt méri a monotonitástűrést, de az is kimutatható, hogy milyen a munkavállaló erőnléte. Az adatok alapján pedig összegezni tudják az orvosok azt is, hogy mi lenne a vizsgált személy legoptimálisabb munkakörnyezete – hangzott el a modern képességvizsgáló munkaszimulátor pécsi átadóján.

A felméréseket kérhetik cégek, de a hivatali dolgozókon is alkalmazni tudják

A Pécsi Tudományegyetemen ezzel a berendezéssel olyan képességvizsgálatokat is elvégezhetnek, amelyek a dolgozók logikus gondolkodását, intelligenciáját, személyiségét térképezik fel.

Sok gomb egymás után villan fel és azt nézik, mennyi ideig bírja az alany ezeket nyomogatni


A szakemberek szerint ugyanis a következő években nőni fog az idősebb munkavállalók száma és aránya a társadalomban, ezért fontos felmérni, hogy ők milyen munkát vállalhatnak kockázatmentesen.

Ez az eszköz azt vizsgálja, hogy mennyire erős a munkavállaló kézszorítása

Az átadón részt vett dr. Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta: a magyar kormány célja, hogy olyan beruházásokat támogasson, amellyel a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes tudást szerezzenek. Emellett pedig azt szeretnék elérni, hogy nőjön a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma, és a felsőoktatás teljesítményelvű átalakítása is megtörténjen. Dr. Vitályos Eszter elmondta: 2019-ben további fejlesztések várhatóak az iskolákban és egyetemeken egyaránt. Tavalyhoz képest idén 18 milliárd forinttal, 2010-hez képest 606 milliárd forinttal többet fordítanak az oktatásra.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.