EUR: 334,20 Ft
CHF: 306,83 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Egyéb Nagykanizsa

„Péntek volt és 23”

„Felriadtunk rendőrszóra…”

Az 1950 és 53 között a hortobágyi rabtáborokba elhurcolt zalai családokra emlékezik az a tárlat, amely a könyvtárban látható egy hónapon keresztül. A megyéből mintegy 1200 embert deportáltak, sokakat közülük Kanizsáról és környékéről.


Személyes és családi sorstragédiák elevenednek meg a tablókon, amelyeken többen magukat, vagy éppen szüleiket ismerik fel. Az ötvenes évek bősz ellenségkép-gyártásának következménye volt, hogy a határsávból – hét megyéből – tízezreket telepítettek ki, arra kényszerítve őket, hogy hagyják hátra otthonukat, vagyonukat, egész addigi életüket.

A rendszer által nemkívánatosnak bélyegzetteket marhavagonokkal vitték a Hortobágyra, ahol 12 munkatáborban helyezték el őket. Lakóhelyük juhistállókban volt, egy-egy embernek alig öt négyzetméteres élettér jutott. A dokumentumok szerint ezeknek az embereknek semmilyen bűne nem volt, a hivatalos indoklásokban ilyen mondatok szerepeltek: „a községben való tartózkodása a közrend és közbiztonság szempontjából aggályos”. Ma már tudományos és politikai közmegegyezés, hogy a hatalom a félelemkeltés egyik eszközeként használta az elhurcolást, amelynek oka volt az is, hogy egy-egy településen megakadályozza a polgári réteg kialakulását, erősödését.


Velünk élő történelem. Személyes és családi sorstragédiák elevenednek meg a tablókon (Fotó: Gergely Szilárd)

A tárlat címe talán ma már némi magyarázatra szorul, de akik átélték a borzalmakat, pontosan értik. A táborlakók, a kényszermunkára elhurcoltak dala így hangzott: „Péntek volt és huszonhárom / Hajnal volt és negyed három / Felriadtunk rendőrszóra / Pakolni kell a nagy útra.”

A kanizsai kiállításmegnyitón Balogh László, a humán bizottság elnöke rámutatott, a holokauszt áldozatai kapcsán rendre megemlítik, az akkori magyar kormány is felelős zsidó honfitársaink deportálásáért és meggyilkolásáért, mert nem védte meg őket. A kitelepítésekre ez legalább annyira igaz, sőt, az elhurcolást állami szinten szervezték, s karhatalom hajtotta végre. A képviselő idézte a tárlat egyik mondatát: „A kommunista állam folyamatosan hadüzenet nélküli háborút viselt saját polgárai ellen.”

– Ma több nyugat-európai állam nem képes megvédeni saját polgárai életét, biztonságát – szögezte le Balogh László. – Szociális területen az őslakosokkal szemben előnyt élveznek a bevándorlók, más törvények vonatkoznak rájuk, kettős mérce érvényesül. Mi azonban úgy tartjuk, nekünk Magyarország az első, benne a magyar emberekkel. Azon legyünk, hogy így is maradjon, és ne ismétlődjön a történelem.

A kiállításhoz kapcsolódóan a Nagykanizsai Polgári Egyesület vetélkedőt szervez diákoknak, amelynek feladatlapja az egyesület közösségi oldalán elérhető. Az eredményhirdetést február 25-én, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján tartják.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.