EUR: 334,37 Ft
CHF: 306,57 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Egyéb XXII.kerület

Prokop 100

Prokop Péter-emléktábla a Szent József Otthon falán (Fotó: Máté Krisztián)

Egyházi és világi elöljárók együtt emlékeztek a pap-festőre (Fotó: Máté Krisztián)


100 éve született Prokop Péter katolikus pap-festő (Fotó: Váci egyházmegye)

Prokop Péter katolikus pap, festőművész, író születésének 100. évfordulóján megkoszorúzták a Béke téri Szent József Otthon falán lévő emléktábláját. A Centenáriumra megjelent Prokop Péter 100 – emlékezések könyve is, amelyet a polgármesteri hivatalban mutattak be. Prokop Péter a XX. századi magyar pap festők egyik legjelentősebb alakja. Fő példaképei Aba-Novák, Csontváry, Paul Klee, stílusát az átélt vallásosság és a modern, expresszionista kifejezésmód határozza meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.