2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Részvénymutyiban volt érintett Soroksár

Nem csitul a botrány Soroksáron, de a kerület a jelek szerint hozzászokott, mert polgármesterük, Geiger Ferenc viselt dolgairól korábban is sokat cikkeztek. Többek között arról, hogy a kerület áron alul adta vissza részvénypakettjét az éppen erősödő Közgép Zrt.-nek.

Nem meglepő, ha Soroksár polgármestere nem reagál a körülötte kialakult botrányra, amely azért pattant ki, mert nem tett semmit, amikor kabinetfőnöke, Gelei József SMS-ben „kapcsolatai felhasználásával” fenyegette meg „börtönbe juttatással” a Soroksári Civil Szervezetek, Személyek Egyesületének frakcióvezetőjét, Tüskés Józsefnét. Geiger akkor is feltűnően csendben volt, amikor kiderült: rajta keresztül furcsa közgépes részvényügyletbe bonyolódott az önkormányzat 2003-ban. Olyannyira, hogy az Állami Számvevőszék 2004-ben kimondta: Soroksár önkormányzata megsértette az államháztartási törvényt, amikor 15,6 millió forint névértékű Közgép-részvénypakettjét  13 milliós vételáron (vagyis részvényenként 100 ezer helyett 83 ezer 333 forintért) „az értékhatár meghatározása és versenyeztetés nélkül értékesítette” a kibocsátónak, vagyis a Közgépnek.

Geiger 17 éven át volt a Közgép felügyelő bizottsági tagja
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A kerület még a 90-es években kapott belterületi földek ellenértékeként 156 darab 100 ezer forintos névértékű részvényt a Közgéptől, s mivel ez a pakett az akkoriban még növekvő cég hatszázalékos részvényarányát jelentette, az önkormányzat delegálhatott egy tagot a Közgép felügyelőbizottságába (fb), aki véletlenül Geiger Ferenc polgármester lett. Így a kerületvezetőnek egészen konkrét információi lehettek a cég pénzügyi helyzetéről, amikor 2003-ban az ő javaslatára vásárolhatta vissza törzsrészvényeit áron alul az önkormányzattól a Közgép.


A meglepő – és a számvevőszéki vizsgálat szerint szabálytalan – értékesítési ügyleten névértéken „csak” 16 százalékot, vagyis mintegy kétmillió forintot bukott az önkormányzat,  de mert a Közgép röviddel később jelentős növekedésnek indult, vélhetően komoly értékemelkedéstől is elestek.

Az ügyleten a Közgépen kívül még Geiger Ferenc nyert, mert a cég felügyelőbizottságába az önkormányzat már nem delegálhatta volna, de a Közgépnél úgy döntöttek: megtartják fb-tagként a soroksári polgármestert. Olyannyira jó szolgálatot tehetett Geiger a Közgépnek, hogy egészen 2012-ig tag maradt, amelyért „emlékei szerint” az első időben nem kapott tiszteletdíjat, majd a „közgyűlés döntött tiszteletdíja mértékéről”.


Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.