2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Belföld

Részvénymutyiban volt érintett Soroksár

Nem csitul a botrány Soroksáron, de a kerület a jelek szerint hozzászokott, mert polgármesterük, Geiger Ferenc viselt dolgairól korábban is sokat cikkeztek. Többek között arról, hogy a kerület áron alul adta vissza részvénypakettjét az éppen erősödő Közgép Zrt.-nek.

Nem meglepő, ha Soroksár polgármestere nem reagál a körülötte kialakult botrányra, amely azért pattant ki, mert nem tett semmit, amikor kabinetfőnöke, Gelei József SMS-ben „kapcsolatai felhasználásával” fenyegette meg „börtönbe juttatással” a Soroksári Civil Szervezetek, Személyek Egyesületének frakcióvezetőjét, Tüskés Józsefnét. Geiger akkor is feltűnően csendben volt, amikor kiderült: rajta keresztül furcsa közgépes részvényügyletbe bonyolódott az önkormányzat 2003-ban. Olyannyira, hogy az Állami Számvevőszék 2004-ben kimondta: Soroksár önkormányzata megsértette az államháztartási törvényt, amikor 15,6 millió forint névértékű Közgép-részvénypakettjét  13 milliós vételáron (vagyis részvényenként 100 ezer helyett 83 ezer 333 forintért) „az értékhatár meghatározása és versenyeztetés nélkül értékesítette” a kibocsátónak, vagyis a Közgépnek.

Geiger 17 éven át volt a Közgép felügyelő bizottsági tagja
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A kerület még a 90-es években kapott belterületi földek ellenértékeként 156 darab 100 ezer forintos névértékű részvényt a Közgéptől, s mivel ez a pakett az akkoriban még növekvő cég hatszázalékos részvényarányát jelentette, az önkormányzat delegálhatott egy tagot a Közgép felügyelőbizottságába (fb), aki véletlenül Geiger Ferenc polgármester lett. Így a kerületvezetőnek egészen konkrét információi lehettek a cég pénzügyi helyzetéről, amikor 2003-ban az ő javaslatára vásárolhatta vissza törzsrészvényeit áron alul az önkormányzattól a Közgép.


A meglepő – és a számvevőszéki vizsgálat szerint szabálytalan – értékesítési ügyleten névértéken „csak” 16 százalékot, vagyis mintegy kétmillió forintot bukott az önkormányzat,  de mert a Közgép röviddel később jelentős növekedésnek indult, vélhetően komoly értékemelkedéstől is elestek.

Az ügyleten a Közgépen kívül még Geiger Ferenc nyert, mert a cég felügyelőbizottságába az önkormányzat már nem delegálhatta volna, de a Közgépnél úgy döntöttek: megtartják fb-tagként a soroksári polgármestert. Olyannyira jó szolgálatot tehetett Geiger a Közgépnek, hogy egészen 2012-ig tag maradt, amelyért „emlékei szerint” az első időben nem kapott tiszteletdíjat, majd a „közgyűlés döntött tiszteletdíja mértékéről”.


Kapcsolódó Cikkek