EUR: 323,73 Ft
CHF: 292,08 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Egyéb V.kerület

Rezsicsökkentés Belvárosban

Nem kell áfát fizetni az önkormányzati bérlakások bérleti díja után. Ez jelentős megtakarítás az ilyen ingatlanokban élőknek.

Gyorsan fejlődik Belváros, és nemcsak a közterületek, az intézmények újulnak meg, hanem az itt élők közössége is egyre szorosabb és élénkebb. Miközben az önkormányzat olyan nagyszabású, 2019-ben befejeződő projekteket indított el, mint a József nádor tér parkosítása, a Vörösmarty és a Podmaniczky tér megújítása, illetve a Vadász utcai Belvárosi Sportközpont kialakítása, sokat tesz azért is, hogy az itt élők igazán otthonuknak érezzék az V. kerületet. Ez nem új keletű jelenség, és hogy mennyire eredményes, számos olyan elismerés bizonyítja, amelyet a kerület az elmúlt években nyert el: 2016-ban az Idősbarát Önkormányzat elismerés, 2018-ban az UNICEF Gyerekbarát Település címe, illetve a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Családbarát Önkormányzat kitüntetése.


Az önkormányzati bérlakásban élőknek nem kell áfát fizetniük a bérleti díj után

A jogszabály-módosítás javaslatát Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester (jobbról a második) terjesztette a képviselő-testület elé

Január elején Belváros Önkormányzata az önkormányzati bérlakásban élőket szólította meg egy figyelmes gesztussal: 2019-január 1-jétől a bérlőknek a lakás bérleti díja után nem kell áfát fizetniük. Az adó elengedésére az áfatörvény nyújt lehetőséget, a képviselő-testület pedig decemberi ülésén Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester javaslatára úgy döntött, hogy az önkormányzat él ezzel a lehetőséggel. Mostantól tehát a bérleti díjat a korábbi 27 százalékos áfa összegével csökkentve, nettó értékben állapítják meg, ami jelentős megtakarítást jelent az ilyen ingatlanban élőknek.

Fontos tudni, hogy a kedvezmény a bérleti díjra vonatkozik, nem terjeszthető ki a közüzemi díjakra, más szolgáltatásokra.


– Bízom benne, hogy a belvárosi rezsicsökkentéssel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a bérlők minél gondtalanabbul élhessenek Belvárosban – fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Péter.

Kapcsolódó Cikkek