2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb

Riasztóan sok cukrot esznek a gyerekek

A brit gyermekek 10. születésnapjukig annyi cukrot vesznek magukhoz, amennyit 18 éves korukig kellene elfogyasztaniuk – közölte a sokkoló hírt a brit közegészségügyi szolgálat (PHE) egy új életmódváltoztató kampánya indításakor.

Profimedia, Depositphotos Inc.

A PHE adatai szerint az elmúlt években valamelyest csökkent a gyermekek cukorfogyasztása az Egyesült Királyságban, de még mindig napi nyolc kockacukornyival többet vesznek magukhoz, mint amennyit szabadna, ez éves szinten a szükségesnél 2800-zal több kockacukrot jelent. A közegészségügyi szolgálat ezért elindította a Change4Life nevű kampányát, amelyben arra ösztönzi a szülőket, hogy fokozatosan cseréljék le a gyermekeik által fogyasztott ételeket és italokat egy-egy egészségesebb változatra. Ezzel a módszerrel évi 2500 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot lehetne elvonni az étrendjükből – véli a PHE. A szolgálat szerint a 10-11 évesek körében minden korábbinál magasabb szintet ért el a „súlyos kövérség”, a gyermekek egyharmada túlsúlyosan vagy kövéren fejezi be a (hatosztályos) általános iskolát, és a túlsúlyos vagy kövér gyerekekből nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyos vagy kövér felnőttek. Az Amerikai Szív Társaság 4–8 év közötti gyerekek számára 12–16 gramm cukrot javasol, serdülőknek 21–33 grammot. Aki be szeretné tartani az ajánlást, meglepődve tapasztalja majd, hogy ennyi cukrot pillanatok alatt össze lehet hozni: a gyerekek számára ajánlott 12 gramm például egy deciliter gyümölcsjoghurttal már ki is merült.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.