EUR: 328,33 Ft
CHF: 301,07 Ft
2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb

Riasztóan sok cukrot esznek a gyerekek

A brit gyermekek 10. születésnapjukig annyi cukrot vesznek magukhoz, amennyit 18 éves korukig kellene elfogyasztaniuk – közölte a sokkoló hírt a brit közegészségügyi szolgálat (PHE) egy új életmódváltoztató kampánya indításakor.

Profimedia, Depositphotos Inc.

A PHE adatai szerint az elmúlt években valamelyest csökkent a gyermekek cukorfogyasztása az Egyesült Királyságban, de még mindig napi nyolc kockacukornyival többet vesznek magukhoz, mint amennyit szabadna, ez éves szinten a szükségesnél 2800-zal több kockacukrot jelent. A közegészségügyi szolgálat ezért elindította a Change4Life nevű kampányát, amelyben arra ösztönzi a szülőket, hogy fokozatosan cseréljék le a gyermekeik által fogyasztott ételeket és italokat egy-egy egészségesebb változatra. Ezzel a módszerrel évi 2500 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot lehetne elvonni az étrendjükből – véli a PHE. A szolgálat szerint a 10-11 évesek körében minden korábbinál magasabb szintet ért el a „súlyos kövérség”, a gyermekek egyharmada túlsúlyosan vagy kövéren fejezi be a (hatosztályos) általános iskolát, és a túlsúlyos vagy kövér gyerekekből nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyos vagy kövér felnőttek. Az Amerikai Szív Társaság 4–8 év közötti gyerekek számára 12–16 gramm cukrot javasol, serdülőknek 21–33 grammot. Aki be szeretné tartani az ajánlást, meglepődve tapasztalja majd, hogy ennyi cukrot pillanatok alatt össze lehet hozni: a gyerekek számára ajánlott 12 gramm például egy deciliter gyümölcsjoghurttal már ki is merült.


Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.