2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb XVI.kerület

Ringató a Corvin Művházban

Tizedik éve tartanak Ringató foglalkozásokat a Corvin Művelődési Házban. A kisgyermekek zenei nevelését és a mamájukhoz való kötődést erősítő zenei program rendkívül népszerű, gyökerei Kodály Zoltánhoz és tanítványaihoz nyúlnak vissza. 

– A Ringatót dr. Gállné Gróh Ilona alapította közel harminc éve Szekszárdon, kisebbik gyermeke születése után – mesélt az előzményekről a házigazda, Hazay Annamária. – Ő Forrai Katalinnál tanult, később együtt is dolgoztak. Forrai Katalin Kodály Zoltán tanítványa volt, így elmondhatjuk, a legtisztább forrásból kaptuk mi, foglalkozásvezetők a módszertani képzésen azokat az irányelveket, amelyeket Kodály megálmodott. A legfontosabb üzenet, hogy minél előbb kezdődjön el a kisgyermekek zenei nevelése, már a családon belül – magyarázta a házigazda.


– Mostanra már száztizennyolcan dolgozunk a programban, az egész Kárpát-medencében vannak foglalkozásvezetők, rengetegen látogatják a kifejezetten három év alattiaknak és szüleiknek szóló programot. A foglalkozásokon mintát mutatunk arra, hogyan folytatódjon otthon a zenei nevelés. Az ölbeli játékokkal az érzelmi intelligencia észrevétlenül, szelíden fejlődik.  Sok magyar és külföldi népdalt tanulunk. Szintén kodályi gondolat, hogy akkor tudod igazán megismerni és értékelni a saját zenei kultúrádat, ha betekintesz a környező országok dalkincseibe, ezzel egy időben kiderül az is, hogy a magyar gyerek a magyar népdalok között érzi magát a legjobban – fogalmazott a pedagógus.

– A Ringató foglalkozásokon csak élő énekszó van. A közös énekléssel érzelmi kapukat nyitogatunk. Zeneiskolákból, zenetagozatos általános iskolákból, illetve óvónőktől vannak visszajelzéseink, hogy felismerik azokat a gyerekeket, akik Ringatóra jártak. Általánosságban elmondható, ezek a gyerekek sokkal többet énekelnek, sokkal tágabbak a zenei ismereteik a gyerekdalok tekintetében, olyan is előfordul, hogy a gyerekek ismertetnek meg egy-egy népdalt a pedagógusokkal – sorolta az előnyöket Annamária.


– Egy harmincperces foglalkozáson körülbelül kétharmadában népdalokat éneklünk, egyharmadában pedig ölben játékokat játszunk. Nem adunk hangszereket a gyerekeknek, mert ebben a korban még csak elvonná a figyelmet a valódi zenei ingerekről, konfliktusforrás lenne, és zenének nem nevezhető zaj. A koncentrált figyelem 3-4 éveseknél nyolc perc, egyéves gyermek esetében körülbelül húsz másodperc, aztán elfárad, kicsit elkalandozik, időről időre újra a zenére irányítjuk a figyelmét, ám fontos megjegyezni, hogy nem fejlesztési céllal tartjuk a foglalkozásokat. Azokat a generációkat is szeretnénk megszólítani, akiknek valamilyen oknál fogva kimarad az életéből ez a fajta érzelmi nevelés – tudtuk meg Hazay Annamáriától, aki hétfőnként 9.30, 10.15 és 11.00 órakor tart Ringatót a Corvin Művelődési Házban. 

Kapcsolódó Cikkek