EUR: 323,45 Ft
CHF: 290,71 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Külföld

Robbanás történt a legnagyobb német ellenzéki párt egy irodájánál

Robbanás történt a legnagyobb német ellenzéki párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egy irodájánál csütörtök éjjel a Szászország tartományi Döbelnben, a rendőrség politikai bűncselekmény gyanújával indított eljárást.

A nyomozást a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) államvédelmi osztálya folytatja.


A robbanás a Drezda környékén fekvő kisvárosban működő AfD-iroda előtt, az utcán történt. Megrongálódott a földszinti, utcafronti irodahelyiség portálja, a szomszédos épület és két autó, személyi sérülés nem történt.

Pénteken őrizetbe vettek gyanúsítottként három helyi lakost, egy 29 éves, egy 32 és egy 50 éves férfit – számolt be a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság.


Az ügy hátterét még nem sikerült feltárni, de az tudható, hogy az utóbbi hetekben több támadás ért AfD-irodákat a tartományban. Ezek az esetek rendszerint rongálások voltak. A döbelni ügy sajátossága, hogy a robbanás akár személyi sérülést is okozhatott volna. Ez súlyosbító körülmény lehet egy büntetőeljárásban.

/Fotó: MTI/EPA/Sören Müller

Az AfD a párt elleni merényletként értelmezi a robbanást. A Twitteren azt írták, hogy “súlyos támadás érte a szászországi AfD-t”.

Martin Dulig tartományi miniszterelnök-helyettes is így értelmezi a történteket, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa szintén a Twitteren azt írta, hogy semmivel sem lehet igazolni a támadást, mert “az erőszak nem tartozik a demokrácia eszközei közé”.

Az AfD-vel nem robbanószerrel, hanem a politika eszközeivel kell felvenni a harcot – tette hozzá. “Ez a támadás az AfD-nek használ és árt a demokráciának” – idézte a miniszterelnök-helyettes bejegyzését az MDR.

Kapcsolódó Cikkek