EUR: 323,25 Ft
CHF: 290,75 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Szolnok

Sorra nyílnak a kiállítások

Január 19-én fotókiállítás nyílt az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban,  január 22-étől pedig Bokros László műveiből láthatunk életmű-kiállítást a Damjanich János Múzeumban. Mindkét tárlat a magyar kultúra napját ünnepli.

A Krumlov magyar szemmel című tárlat a nemzetek közötti kulturális együttműködés alapján jött létre. A cél egy csehországi kisváros, Krumlov bemutatása volt, sok-sok részlettel, átfogó és látképpel, így hozva testközelbe a városka történelmi negyedét a látogatók számára. A képeket a Jászkun Fotóklub fotósainak köszönhetjük, akik közül jó néhányan korábban komoly szakmai elismerésekben részesültek, és aktívan részt vesznek városunk kulturális életében.


– Mivel Magyarországon is számtalan gyönyörű történelmi helyszín van, városok, amelyeknek megmaradtak a jellegzetes, XIX. század előtti részletei, a fotósok elindultak párhuzamot keresni a magyar helyszínek és a cseh kisváros utcái, épületei között – mondta el lapunknak Barta Ilona grafikusművész, miután megnyitotta a kiállítást. A meseszerű kisváros a Moldva folyó partján terül el, turisztikai szempontból Prága mellett az egyik legfontosabb célpont. Történelmi városrészét az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította.

Összesen 45 kép tekinthető meg a Krumlov magyar szemmel című tárlaton

Egy rejtőzködő életmű születése – Bokros László címmel a Damjanich János Múzeumban nyílt kiállítás január 22-én. A Szolnokon 32 évig alkotó művész festményeit, grafikáit, plakettjeit, könyvillusztrációit tekinthetik meg a vendégek a múzeum időszaki kiállítások részére fenntartott termében. 


Az apropót mindkét tárlat esetében a magyar kultúra napja szolgáltatta, amelyet 1989 óta ünnepelünk minden évben január 22-én, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című költeményt.

Bokros a Szolnoki Művésztelepen fejlesztette ki sajátos stílusát

Kapcsolódó Cikkek