EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Külföld

Svédország a migránsbűnözés melegágya lett

Az skandináv ország bevándorláspárti kormányának köszönhetően az elmúlt években hatalmasra nőtt a bevándorlók által elkövetett szexuális és erőszakos bűncselekmények száma, csak az elmúlt hetekben 4 robbantásos merénylet történt.

Az Origo beszámolója szerint Stockholmban és Göteborgban egy pizzériát robbantottak fel. Varnamo és Landskrona településen pedig egy-egy házat ért támadás. Az utóbbi településen rövid időn belül ez már a harmadik robbantás volt. A skandináv országban a legutóbbi adatok szerint 2018-ban tovább nőtt az elkövetett bűncselekmények száma.


Az országban jelentős változásra nem lehet számítani a következő években sem, mivel hosszas politikai taktikázás után Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnök a helyén maradt. A régi-új kormány nem kíván radikálisan szakítani a megengedő migrációs politikáján, sőt, továbbra is nagyon fontosnak tartják a bevándorlók családegyesítésének a felgyorsítását. A koalíció egymástól amúgy távol álló pártjai részben azzal a céllal fogtak össze, hogy megakadályozzák, hogy a bevándorlásellenes Svéd Demokratáknak beleszólása legyen az ország vezetésébe. A mostani koalíciós megállapodásban egy szó sincsen aról, hogyan kíván az iszlám szélsőségesség ellen fellépni a baloldali kormány. Mindez pedig ezért meglehetősen furcsa, mert a svéd biztonsági szolgálat még január 15-én azt közölte: az erőszakot előmozdító iszlám szélsőségesség jelenti a legnagyobb biztonsági veszélyt Svédországra – értekezik a portál.

Egy elképesztő statisztika szerint 1975 óta 1666 százalékkal emelkedett a szexuális bűncselekmények száma az országban, és egy 2005-ben félbehagyott felmérés szerint 2,5-szerese volt a bűncselekményre való hajlam a migránsok esetében, mint a svédekében.


2018-ban a bejelentett nemi erőszakok száma 8 százalékkal, gyerekek esetében 13 százalékkal nőtt.

A migrációs válság kitörése óta ugrásszerűen megnőtt a kézigránátos támadások száma a svéd nagyvárosokban. A szakértők szerint összefüggés van a Közel-Keletről érkezett migránsok és a támadások között. Nyugat-Európában a migrációs válság kezdete óta radikálisan megnőttek a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények, sőt, a terrortámadások száma is megugrott – számol be az Origo.

Kapcsolódó Cikkek