EUR: 323,59 Ft
CHF: 292,01 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Belföld

Szakértők: A magyarok igen jó véleménnyel vannak Németországról

A magyarok nagyon jó véleménnyel vannak Németországról, elkötelezetten támogatják a kétoldalú kapcsolatok építését – hangzott el A magyarok Németország-képe című konferencián, kedden Budapesten.

A Nézőpont Intézet által rendezett tanácskozáson Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke kiemelte: az a magyar-német kapcsolatok fő problémája – amely egyúttal közép-európai probléma is -, hogy Németországot Európán belüli geopolitikai helyzete egyszerre teszi közép-európaivá és nyugat-európaivá, de Berlin inkább a nyugat-európai identitását hangsúlyozza, a közép-európait pedig elhanyagolja. Holott Németországnak mindkét diktatúráról van tapasztalata, és éppen ez a közös a közép-európai országokban – magyarázta.


Úgy látja, ezért azt lehetne gondolni, hogy Németország sokkal nagyobb érzékenységgel viseltetetik Közép-Európa geopolitikai döntései iránt. Helmut Kohl kancellár idején ez még így volt, de mára eltűnt ez a megközelítés a német politikából, és a nyugati orientáció került előtérbe – közölte.

Balog Zoltán a migrációval kapcsolatban kifejtette: a történelmi identitással kapcsolatban Közép-Európában sokkal nagyobb az érzékenység, mint azokban az országokban, amelyeknek nincs tapasztalatuk a kommunizmusról, vagy nem voltak olyan helyzetben, hogy hosszú ideig nem maguk gyakorolták a szuverenitásukat. Sok országnak értelmezhetetlen, hogy milyen az, amikor azoknak, akik a végső szót mondják ki felettünk, nincs közük a mi kultúránkhoz – fogalmazott.


Azt mondta, az EU-n belül el kellene fogadni azokat nézetkülönbséget, amelyeknek politikai, társadalmi, kulturális következményei vannak, meg kellene tanulni együtt élni ezekkel, ebben áll a kompromisszum. A nyugat-európai társadalmakban a beáramlott migránsok integrációja az egyik legfontosabb belpolitikai, gazdaságpolitikai, oktatáspolitikai és foglalkoztatáspolitikai kérdés, Magyarország számára azonban ezek a kérdések nem léteznek – vélekedett. Hozzáfűzte: ezért nem tudunk konszenzusra jutni, és Nyugat-Európának el kell fogadnia, hogy Közép-Európa más úton jár.

Balog Zoltán szerint “lehet, hogy van egy lelki törés” a magyar-német viszonyban, mert Németországnak nehéz elfogadnia, hogy vannak országok, amelyek nem akarják azt, ami náluk van. Remélhetőleg nem lesz emiatt egyoldalú a viszony – mondta.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet vezető kutatója egy 2018 októberében készített telefonos közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve elmondta: a magyarok 54 százalékának inkább jó véleménye van Németországról, míg 32 százaléknak inkább rossz. Az előző évhez képest 56-ról 62 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik szerint jók a kapcsolataink Németországgal – közölte. Hozzátette: a gazdasági kapcsolatok megítélése különösen javult, 62-ről 69 százalékra nőtt az ezt a terültet pozitívan értékelők aránya.

A kutató kitért arra: a magyarok 42 százaléka szerint a gazdasági kapcsolatok kölcsönösen előnyösek a két országnak, 25 százalék szerint azonban inkább Németország húz hasznot ezekből.

A migrációs politikát illetően a megkérdezettek 68 százaléka egyetért a magyar kormány politikájával, 73 százalékuk pedig nem ért egyet a német kormányéval – mutatott rá Nagy Dániel.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője kiemelte: Magyarország a legnagyobb barátja Németországnak, elkötelezett híve és támogatója, valamint talán a Németországról legpozitívabban gondolkodó ország. Ugyanakkor a migráció megnehezítette a kapcsolataikat az elmúlt években – vélekedett.

Azt mondta, azonban úgy tűnik, a CDU újragondolja a migrációról kialakított álláspontját, ami esélyt ad arra, hogy az idei év jobban sikerüljön a kétoldalú kapcsolatok szempontjából.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lopott videóval kampányol Kálmán Olga

  Lopott videóval kampányol Kálmán Olga

  Engedély nélkül használta fel az ATV felvételét, és ezzel törvényt sértett Kálmán Olga, az ellenzéki roncsderbi egyik főpolgármester-jelöltje – írja az Origo.

 • Drónnal mentik a bajbajutottakat

  Drónnal mentik a bajbajutottakat

  Drónflottát állítottak “hadrendbe” a Balaton partján. Az egyelőre három “minihelikopterből” álló flotta két egysége: Alfa és Bravo a bajbajutottak felderítésében nyújthat segítséget, a harmadik Charlie egy magától felfújódó mentőegységet képes ledobni a vízben.

 • Szexuális erőszakért ítélték el a zenetanárt

  Szexuális erőszakért ítélték el a zenetanárt

  Folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak miatt jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték a paksi pedofil zenetanárt, aki táborozás közben éjjelente, a felügyeletére bízott kislányok mellé feküdt, csókolgatta és illetlen helyen simogatta őket.