EUR: 323,93 Ft
CHF: 289,90 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Miskolc

Száraz lábas séta a Barlangfürdőben

Az utóbbi évek gyakorlatához hasonlóan karbantartási munkák miatt idén januárban is rövid időre bezár a Miskolctapolca Barlangfürdő. Ilyenkor a létesítményt különleges módon nyitják meg az érdeklődők előtt: ekkor van lehetőség száraz lábbal bejárni a barlangrészeket, -járatokat, és belesni a kulisszák mögé.

A vendégek biztonsága érdekében évről évre visszatérő feladat a barlang sziklafalazatának ellenőrzése, javítása. A munkát minden esetben alpintechnikai módszerrel és kéziszerszámokkal végzik. A szükséges javításokhoz habbetont használnak, amelynek színe nem tér el a sziklafalétól. A karbantartás egyik különleges, visszatérő része az elmozdulások ellenőrzése, mérése. Az eredményeket a szakemberek összehasonlítják az előző évek adataival, és ebből következtetnek arra, volt-e mozgása a barlangnak, a hegynek. Ebben az időszakban a Barlangfürdő területén lévő termálkút karbantartását is elvégzik a szakemberek.


Minden évben átvizsgálják a barlangot

A munkálatok ideje alatt, január 21–31. között a fürdő és annak gyógyászati részlege, az Aquaterápia is zárva tart, csak a különleges, száraz lábas túrák idejére nyit ki. Február 1-jén 9 órától viszont újra a megszokott Miskolctapolca Barlangfürdő várja vendégeit.

Bakancstúra a barlangfürdőben – fotó: Facebook

 

Népszerű a gyalogtúra

Ebben az évben is rendeznek gyalogtúrákat a Barlangfürdő karbantartási munkálatai idején. Január 25-én, 26-án és 27-én várják azokat, akik kíváncsiak arra, milyen Európa egyedülálló természetes barlangfürdője úgy, hogy a medencék szárazak, és sétálni lehet a barlangi járatokban. Sokan évről évre részt vesznek ezen a különleges túrán, mert mindig teljesen új élményben van részük. A program során a résztvevők a „barlangfalak mögé” is bepillantást nyernek, képet kapnak a fürdő üzemeléséről, és olyan elzárt területekre is bemehetnek, ahová fürdővendégként nem lenne módjuk.

Kapcsolódó Cikkek