EUR: 334,29 Ft
CHF: 306,55 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Egyéb Békéscsaba

Szarvas Péter: A fejlődés nem állhat meg!

A közélet bármely területét nézve, tavaly mindenütt több fejlesztés történt Békéscsabán. Szarvas Péter polgármester néhány olyanra is felhívta a figyelmet, amelyek nem egy év alatt valósultak meg, és nem is csak a megyeszékhely életét teszik könnyebbé. Gondoljunk csak az M44-es vagy a nyomdaipari képzőközpont, esetleg a Röplabda Akadémia megépítésére.

A Modern Városok Program indított el többek között egy fejlődési hullámot. Ebben a kormány saját költségvetésből olyan projekteket finanszíroz, amelyeket a városok kértek és dolgoztak ki. De más korszerűsítések is történtek: megújulhatott a Bánát utca, a város négy bölcsődéjéből kettő – itt férőhelybővítés is történt –, továbbá kerékpárutak épültek, és számos oktatási intézményben történt energetikai korszerűsítés – mondta el Szarvas Péter.


Békéscsaba a sport tekintetében is sokat adott a lakosságnak. Ha a sportolói teljesítményeket nézzük, Márton Anitára mindenképpen büszkének kell lennünk, aki tavaly aranyérmes lett a birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokságon. Ezzel ő lett a magyar atlétika első világbajnoka. Nem szabad megfeledkezni a röplabdacsapatról sem. A lányok megszerezték ötödik magyar bajnoki aranyérmüket, valamint másodszor is megnyerték a Közép-európai Kupát. Külön öröm volt, hogy ez Békéscsabán történhetett.

Az M44-es gyorsforgalmi építését tavaly kezdték el. Az út Nagykőröstől kiindulva az M5-ös autópályát fogja összekötni Békéscsabával, majd később folytatódhat a román határ felé
MTI Fotó: Rosta Tibor

Az oktatási infrastruktúra fejlesztése azért is elengedhetetlen, mert ezzel is elejét lehet venni annak, hogy a fiatalok elköltözzenek a városból. Ezért kell a bölcsődétől a felsőoktatásig megfelelő alternatívát kínálni a családoknak. Az általános iskolák jól működnek, amelyeket a Békéscsabai Tankerületi Központ tart kézben. Középiskolai szinten sincs okuk panaszra a csabaiaknak. Mind a szakképzés, mind a gimnáziumok tekintetében vannak választási lehetőségek, és mindkét területen minőségi oktatás folyik. A felsőoktatásban jelentős változás volt 2018-ban. Új fenntartója lett a campusnak, a Gál Ferenc Főiskola vette át ezt a szerepet. Folynak a tárgyalások az Óbudai Egyetemmel is, hogy a nyomdaipari képzés még magasabb színvonalon működhessen  Békéscsabán – tette hozzá a városvezető.


A kulturális szektor számára is nagyon jelentős forrásokat biztosít az önkormányzat a város költségvetéséből. Öt állandó intézmény van, amelyek állandó közalkalmazottakkal működnek – ez több mint 500 millió forintot jelent. Mivel a település megyeszékhely, ez olyan kötelezettségekkel is jár, hogy megfelelő színvonalú és számú programot, lehetőséget kell biztosítani a kultúra kedvelőinek. A kiállítások, előadások pedig a megye több településéről vonzanak érdeklődőket.

A fejlődés nem áll, nem állhat meg 2019-ben sem. Egyre többen választják állandó lakhelyüknek Békéscsabát, és őket is ki kell szolgálni a megfelelő, modern oktatási, kulturális lehetőségekkel – zárta gondolatait Szarvas Péter.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.