2020. augusztus 15., szombat
Mária

Belföld

Századvég: Ellenőrizzék a nemzetek az EB-t

A közelmúltban az EU-t irányító Európai Bizottság (EB) rendkívül nagy figyelmet fordított a tagállami költések ellenőrzésére, de hogy maga a Bizottság mire költi a tagállami befizetéseket, az a tagállamok számára egyáltalán nem átlátható.

Ezért a Századvég Alapítvány kidolgozott egy javaslatot, amelynek célja egy uniós hivatal felállítása. Ez az intézmény valamennyi intézményi kiadás pénzügyi ellenőrzését végezné, hogy így biztosítsák: az EB valóban az európai emberek javát szolgáló intézkedésekre költse a közös vagyont, ne ellentétes célokat szolgáló magánszemélyek és szervezetek kifizetőhelyeként működjön.


A most még Jean-Claude Jncker vezette Európai Bizottság költéseit ellenőriztetné EU-s hivatallal a Századvég

A tanulmány figyelmeztet az elmúlt hónapok néhány furcsa döntésére, többek között arra, amikor a Bizottság javaslatára az Európai Parlament megszavazta, hogy 1,8 milliárd eurót (mintegy 577 milliárd forintot) adnának az Európai Jogok és Értékek nevű új programra, megháromszorozva az eredetileg tervezett 642 millió eurós előirányzatot.

A hivatal hét négytagú állandó tanácsból, összesen huszonnyolc – minden egyes tagállam által egy-egy delegált – tanácstagból és ugyanennyi pénzügyi ellenőrből állna.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek