EUR: 317,01 Ft
CHF: 279,40 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Belföld

Századvég: Ellenőrizzék a nemzetek az EB-t

A közelmúltban az EU-t irányító Európai Bizottság (EB) rendkívül nagy figyelmet fordított a tagállami költések ellenőrzésére, de hogy maga a Bizottság mire költi a tagállami befizetéseket, az a tagállamok számára egyáltalán nem átlátható.

Ezért a Századvég Alapítvány kidolgozott egy javaslatot, amelynek célja egy uniós hivatal felállítása. Ez az intézmény valamennyi intézményi kiadás pénzügyi ellenőrzését végezné, hogy így biztosítsák: az EB valóban az európai emberek javát szolgáló intézkedésekre költse a közös vagyont, ne ellentétes célokat szolgáló magánszemélyek és szervezetek kifizetőhelyeként működjön.


A most még Jean-Claude Jncker vezette Európai Bizottság költéseit ellenőriztetné EU-s hivatallal a Századvég

A tanulmány figyelmeztet az elmúlt hónapok néhány furcsa döntésére, többek között arra, amikor a Bizottság javaslatára az Európai Parlament megszavazta, hogy 1,8 milliárd eurót (mintegy 577 milliárd forintot) adnának az Európai Jogok és Értékek nevű új programra, megháromszorozva az eredetileg tervezett 642 millió eurós előirányzatot.

A hivatal hét négytagú állandó tanácsból, összesen huszonnyolc – minden egyes tagállam által egy-egy delegált – tanácstagból és ugyanennyi pénzügyi ellenőrből állna.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Juncker kudarcot vallott

  Juncker kudarcot vallott

  Hétfőn indította el legújabb kampányát a kormány, amely keretében az Európai Parlement terveirre akarják felhívni a figyelmet.

 • Jobb a szálló, mint az utca

  Jobb a szálló, mint az utca

  Sok támadás érte a múlt ősszel hatályba lépett úgynevezett hajléktalantörvényt. A Lokál most annak próbált utánajárni, hogy az érintettek hogyan élik meg a problémát, és hogy szerintük jobb-e egy hajléktalanszállón élni, mint az utcán.

 • 14 éves csúcson a gazdaság

  14 éves csúcson a gazdaság

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint a hazai GDP 4,8 százalékot növekedett 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest.