2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Székesfehérvár

Szent István bakák a doni pokolban

Hazafiságra nevelés az iskola pincegalériájában

Murinkó Attila ezredes beszél a megnyitón Fotó: ÖKK, Molnár Artúr


Az elmúlt századnak az emberiség sorsát meghatározó nagy tragédiái közül sokan a II. világégést mondanák elsőnek, de a nagy háborúként elhíresült I. világháború sem maradt el sokkal attól. Ferenc József „mindent meggondoltam, mindent megfontoltam” kijelentése nem biztos, hogy meggondolt, megfontolt volt. Sok ember adta életét a harcokban. Figyelmeztető tragédia ez az újabb évezredben is. Hiszen gondoljunk bele: ha rosszkor, rossz helyre születünk, bármelyikünk egy lehetne a „hősi” halottak közül.

Erre az időre emlékeztek a Vasvári Pál Általános Iskola pincegalériájában. A „Szent István bakák” a doni pokolban című tárlatot a hétfői első tanítási óra keretében nyitották meg. Ezzel a Don-kanyarban vívott harcokra hívták fel a figyelmet, amelyet a magyar történelem egyik legnagyobb hadi katasztrófájára és kiemelten a székesfehérvári katonahősökre emlékezve hoztak létre, a Székesfehérvári Tankerületi Központ támogatásával. A Siklósi Gyula Pincegalériában kialakított tárlaton a sok érdekes ereklye mellett a legbecsesebb darab egy hadi kerékpár, de láthatunk tábori távbeszélő készüléket, izzó faszénnel használt kézmelegítőt, katonai szuronyt, egészségügyidoboz-tartozékokat, német rohamsisakot és magyar tábori sapkát. A relikviákat Rangel István hagyományőrző bocsátotta az iskola rendelkezésére.


A diákokat és a vendégeket Laczkó Gábor igazgató köszöntötte, majd Török Szabolcs tankerületi igazgató szólt a résztvevőkhöz. Azt mondta: imádkozzunk azért, hogy a vészterhes idők soha ne jöjjenek vissza. Murinkó Attila ezredes, az MH ÖHP parancsnoki irodavezetője kiemelte: jó tapasztalni a Vasvári iskola pedagógusainak, diákjainak lelkesedését, és hazafiságra nevelését, amely inspirálóan hat másokra. Viza Attila önkormányzati képviselő arról szólt, a Don-kanyarban történtek kitörölhetetlen sebet ejtettek a magyarok lelkén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.