2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Sport

Szenzációs gyorskorcsolyázók

Az olimpiai bajnoki cím után újra történelmet írt a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott, hiszen nemzeti csapatunk még sosem végzett az Európa-bajnokság éremtáblázatának élén. Eddig. Most viszont a hollandiai Dordrechtben rendezett kontinensviadalon négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtöttünk, ezzel az éremtábla élén végeztünk, míg az egész kontinensviadal legeredményesebb versenyzője Liu Shaolin Sándor lett, három arannyal és két ezüsttel.

Liu Shaolin Sándor, az öccse, Liu Shaoang, Krueger Cole és Burján Csaba aranyérmet nyertek a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi váltójában ( MTI/EPA/ANP/VINCENT JANNINK)

Az Eb egyik nagy meglepetése volt, hogy az alaposan átalakított és megfiatalított női váltó Jászapáti Petra, Bácskai Sára, Knoch Marta, Somogyi Barbara összeállításban meglepetésre a harmadik lett úgy, hogy mögötte előbb az olaszok, majd a franciák estek el.
– Déjà vu érzésem van. Amikor Sacival mi kerültünk be ilyen fiatalon a váltóba, mint most Barbi, akkor 2015-ben ugyanitt, Dordrechtben ugyanígy harmadik helyen végzett a váltó az Eb-n. Ez jó kezdet, ami lökést adhat a folytatásra – emlékezett vissza a 20 évesen már a csapat vezérének számító Jászapáti Petra, míg a 19 esztendős Bácskai Sára úgy vélte, elsősorban az új tagok számára jelenthet komoly motivációt ez a bronzérem. Saját teljesítményét úgy értékelte, hogy kicsit megint közelebb érzi magát az élmezőnyhöz.
– Nem gondolom, hogy rajtam múlt, de örülök, hogy tagja lehettem ennek a bronzérmes váltónak – értékelt a mindössze 16 esztendős Somogyi Barbara.
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole összeállítású férfiváltó olimpiai bajnokhoz méltó versenyzéssel győzött 5000 méteren. A magyar négyesnek az utolsó váltásnál sikerült megelőznie a hazai közönség által hajtott holland kvartettet, úgy, hogy a franciák és az oroszok már a futam elején kiestek. Korábban ebben a számban sem volt magyar diadal.
– Jól jött, hogy a franciák és oroszok esése után a hollandok átvették a vezetést, így ők diktálták a tempót. Az utolsó váltásnál csak arra gondoltam, hogy ezt a két kört ki kell bírni – értékelte a váltó sikerét Liu Shaolin, aki elismerte, a kiváló eredmények ellenére rendkívül nehéz volt számára ez a kontinensviadal, mert előtte betegséggel küszködött, majd hétfőtől bokasérülés hátráltatta.
És hogy mit mondott a győzelmet követően az olimpiai bajnoki cím után most Eb-aranyat szerző Burján Csaba?
– Még egy hiányzik – mondta, arra utalva, hogy a világbajnoki cím még nincs a gyűjteményükben.


Kapcsolódó Cikkek

 • Jövőre is a világcsoportban folytatjuk

  Jövőre is a világcsoportban folytatjuk

  Jól sikerült Davis-kupa-csapatunk túlórája: a hétfőre áthúzódó meccsen Balázs Attila 6:4, 7:5-re verte Ilja Marcsenkót, s ezzel Magyarország 3:2-re nyert Ukrajna ellen, és jövőre is a világcsoportban szerepelhet.

 • Ronaldo könnyezve beszélt édesapjáról

  Ronaldo könnyezve beszélt édesapjáról

  Könnyekben tört ki egy régi videofelvétel láttán Cristiano Ronaldo. A Juventus portugál futballcsillaga a Good Morning Britain című tévéműsorban vendégeskedett, amely során az ismert riporterrel, Piers Morgannel beszélgetett.

 • Magyarok is pályára lépnek a BL-ben

  Magyarok is pályára lépnek a BL-ben

  Hosszas várakozás után ma este kezdetét veszi a labdarúgó Bajnokok Ligája 2019/20-as idényének csoportköre. A selejtezők során eddig 91 mérkőzést játszottak le Európa legjobb csapatai, amelyeken összesen 240 gól született, meccsenként 2,64 találatot láthattunk.