2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Belföld

Szijjártó: Európa biztonsága Afrikában kezdődik

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Unió (EU) nemcsak akkor jár tévúton, amikor a kötelező kvóták ügyéről van szó, hanem az afrikai együttműködést is teljesen rossz perspektívába helyezi.

A tárcavezetőt kedden az M1 aktuális csatornán a többi között arról kérdezték, hogy a nap folyamán tárgyalt Osman Saleh Mohammed eritreai külügyminiszterrel.


Szijjártó Péter hangsúlyozta: eritreai kollégája “a magyar migrációs politikával ért egyet”, mert ha hazájából eljönnek az emberek, akkor nem lesz, aki dolgozzon a jövőért, felépítse Eritrea modern gazdaságát.

Megismételte, hogy szerinte Európa biztonsága Afrikában kezdődik, tehát nagymértékben függ az észak-afrikai stabilitástól. Példaként említette, hogy amióta Líbia destabilizálódott, azóta az országon keresztül akadály nélkül éri el a migráció Afrika délebbi részeiből a kontinens északi partjait, ahonnan hajóra szállnak a migránsok és jönnek Európa irányába.


Szólt arról is: nem abban kell segíteni – amit a brüsszeli politika képvisel -, hogy minél több afrikai embert hozzanak Európába, hanem abban, hogy ott tudjanak maradni, ehhez pedig béke, stabilitás és gazdasági előrelépések szükségesek.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy Jeruzsálemben lesz idén a visegrádi országok (V4) csúcstalálkozója; emlékeztetett arra, hogy amikor Magyarország volt a V4 elnöke, 2017-ben, akkor került sor először V4-Izrael miniszterelnöki csúcstalálkozóra – és a rendszerváltoztatás után először látogatott izraeli miniszterelnök Budapestre. Közölte: közép-európai országok, köztük elsősorban Magyarország, de Lengyelország és Csehország is fair és tisztességes megközelítését szokott követelni Izraelnek az ENSZ-ben, az EU-ban vagy más nemzetközi szervezetekben, ezért is van különös jelentősége a közép-európai térség és Izrael együttműködésének.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás

  Cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás

  Jogszabálycsomag készült a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítésére, a cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás – jelentette be a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Advent a Várkert Bazárban

  Advent a Várkert Bazárban

  Bíró Eszter interaktív családi koncertje, Snétberger Ferenc zenei estje, Both Miklós ősbemutatója és a Random Trip koncertje, kortárs iparművészeti vásár, valamint ingyenes családi és gyermekprogramok az ünnepi készülődés jegyében – idén is várjuk az érdeklődőket a Várkert Bazárban advent idején.

 • Csalók élnek vissza a Tesco nevével

  Csalók élnek vissza a Tesco nevével

  Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól – tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.