EUR: 334,35 Ft
CHF: 306,54 Ft
2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Egyéb Szombathely

Szombathelyé a Schrammel-gyűjtemény

A szombathelyi születésű Kossuth-díjas keramikusművész, Schrammel Imre által felajánlott képzőművészeti alkotásokat a közeljövőben megújuló Éva-malomban helyezi el a város. Az erről szóló megállapodást Puskás Tivadar polgármester, Schrammel Imre keramikusművész és fia, Schrammel Zoltán mint törvényes örökös írta alá.

A város tulajdonába került a 111 műalkotásból álló gyűjtemény Fotó: CSG

A szerződés értelmében a város tulajdonába került a 111 műalkotásból álló, mintegy 220 millió forintot érő gyűjtemény. Az alkotó művészetét az Ikervár melletti Rába-vidék határozta meg, ennek köszönhetően következetes életpályát tudhat magának, a rendszerváltás előtti és utáni évek munkái között nincs számottevő különbség. Schrammel Imre elmondta: fontos számára, hogy a gyűjtemény egyben maradjon.


A szerződés aláírásakor elhangzott: a Modern Városok Program keretében 280 millió forintból kezdődhet meg az egykori Éva-malom felújítása. A munkálatok várhatóan 2020 végére fejeződnek be.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.