EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Érd

Tájegységek ruhái

Viseletek néptáncosoknak és másoknak

Csodaszép népviseletek között beszélgettünk Cser Györgyivel, a ruhák alkotójával az érdi Néptáncosok Viseletkészítő Műhelyében. E látványos tevékenység elkezdéséhez, mint kiderült, alaposan hozzájárult egy akkor hatéves fiatalember, Cser Györgyi unokája. Marci ugyanis néptáncolni kezdett, és ruhára volt szüksége, hát a nagymama varrt neki. Ez annyira jól sikerült, hogy csakhamar az egész csoport számára készíthette a fellépéshez szükséges öltözetet.


Természetesen ez a munka nem volt előzmény nélküli, nem nulláról kellett indulni, mivel már korábban is varrt függönyöket, terítőket, sok mindent, de azért ez mégis más volt. A kezdetnek már van vagy tizenöt éve, és azóta számos tájegység viseletét készítette el. Először a lakóhelye, Mezőföld környékéét, mert ennek a táncait adták elő a gyerekek, azután következett a kalocsai viselet. Amikor új táncot kezdtek tanulni, máris keresni kellett a megfelelő forrásokat, hogy hiteles legyen az öltözék. Ehhez a hitelességhez azután nemcsak a megfelelő anyag megszerzésére volt szükség, hanem olykor régi ruhák felkutatására vagy – mint a márianosztrai viselet készítésekor – régi fotók, például nagyszülők esküvői képeinek kinagyítására is.

A szigetszentmiklósi Napraforgók

Napraforgók, somogyi ünneplőben

Ráadásul nem minden népviselet alkalmas táncra. A régiek ezt nagyon jól tudták, és bár a minta, a szabás lehetett hasonló, mást kellett felvenni esküvőre, keresztelőre, templomba, és mást tánchoz. Az egyes nemzetiségi csoportok viseleteinek megrendelései pedig szépen követték egymást. Például a szigetszentmiklósi Napraforgók együttesé, ahol a felnőtt táncosok mellett a gyerekek is megjelentek – ezért teljes nevük immár Napraforgók és Szotyola Néptánccsoport –, de egyre többen kaptak kedvet a néptánchoz a kezdetben csak gyerekeiket hozó anyukák és apukák közül is.


A tárnoki Hajtóka Együttes szlovák népviseletben

Kis pihenő gömöri népviseletben

…és a gömöri viselet, immár a színpadon

Amikor Cser Györgyi Érdre költözött, áthozta a műhelyt is, és folytatódott a munka – nem akárhogy. Ugyanis egyszer bejött egy hölgy anyagot vásárolni, akiről vásárlás közben kiderült, hogy a tárnoki Hajtóka táncegyüttes tagja. Nos, a beszélgetésnek az lett az eredménye, hogy a viseletkészítő a férjével együtt már vagy nyolc éve táncol a Hajtókában, immár gyakorlatban is kipróbálva a ruhákat.

A Nemzeti Táncegyüttes, Cser Györgyi által készített kalocsai ruhákban
Fotók: Böröczky Andrea

A megrendelések közben folyamatosan érkeznek az ország különböző tájegységeiből és külföldről is, Szegedtől Írországig, de a Nemzeti Táncegyüttes számára is készültek már ruhák.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.