2019. november 20., szerda
Jolán

Egyéb Ózd

Támogatott fejlesztési elképzelések

Az elmúlt években több mint 25,2 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett az ózdi járáshoz tartozó településekre. Ezt a sokaknak talán megdöbbentő számadatot közölte a polgármestereknek tartott hagyományos év eleji munkaértekezleten Riz Gábor. Térségünk országgyűlési képviselője az összejövetelen örömét fejezte ki, hogy az önkormányzatok mellett a civil szervezetek és a gazdasági élet szereplői is aktívak voltak a pályázatírásban.

Most már csak egy dolognak kell teljesülnie – közölte óhaját Riz Gábor –, hogy a megítélt pénzösszeget megfelelő módon használják fel, hogy a lehető legjobban szolgálja az adott település, közösség és vállalkozás fejlődését.


– Azt gondolom – tette hozzá –, hogy sem nekem, sem a települések vezetőinek nincs okunk szégyenkezni az elnyert pályázati források mennyiségét illetően. Sokszor a szememre vetik, hogy a nem kormánypárti települések nem részesülnek megfelelő támogatásban. Ha megnézzük a számokat, azonnal kitűnik, hogy ez az állítás hamis. A jobbikos vezetésű Ózdra közel 14,5 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett, a szocialista vezetésű Farkaslyukba több mint 720 millió, a munkáspárti Borsodbótára pedig közel 600 millió forint a három szegmensben érintett szereplők elképzeléseinek megvalósítására. Büszkék lehetünk térségünk másik városára, Borsodnádasdra is, amely 3,8 milliárd forint fejlesztési forrásból tud fejlődni, míg Arló nagyközségben 2,3 milliárd forint felhasználásával lehet építeni, szépíteni a települést – mondta a térségi polgármesterek találkozóján az országgyűlési képviselő.

Sikeres a pályázati ciklus, de jól kell gazdálkodni a lehetőségekkel – mondta el Riz Gábor (középen)

Az ózdi járás meghatározó egészségügyi intézménye, az Almási Balogh Pál Kórház vezetése a pályázaton elnyert több mint 670 millió forint  forrásból nem csupán járóbeteg-szakellátását, hanem humánerőforrás-fejlesztését is tudta finanszírozni, de a betegbiztonság növelését, valamint az egészségügyi szolgáltatás fejlesztését is előrébb tudta mozdítani.


Több tízmillió forint jutott az iskolák fejlesztésére, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére, de több közösségfejlesztő program is a különböző operatív programokon elnyert támogatásoknak köszönhetően tud megvalósulni a jövőben. A cégek, vállalkozások egyrészt technológiájuk, kapacitásuk fejlesztésével és bővítésével új munkahelyeket teremtettek, másrészt munkahelyi képzéseket valósítottak meg dolgozóik számára.

– Úgy vélem, hogy az ózdi járásba jutott több mint 25,2 milliárd, ezen belül az Ózdra érkezett közel 14,5 milliárd forint jól mutatja, hogy Magyarország kormánya továbbra is figyel az itt élő emberekre. Bízom benne, hogy ez a folyamat a város lakói által ősszel meghozott bölcs döntésnek köszönhetően a következő években tovább erősödik – zárta gondolatait Riz Gábor.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.