EUR: 334,78 Ft
CHF: 306,26 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Egyéb Szolnok

Tavasszal kezdődik a bagimajori szélmalom felújítása

Talán keveseknek ismerős a település neve – Bagimajor egy kis falu Martfű és Kengyel között, amelynek egyik legnagyobb turisztikai nevezetessége a XIX. században épült bagimajori szélmalom. Már régóta rossz állapotban van, de tavaly annyira leromlott, hogy az önkormányzat egy időre lezáratta a területet. Most 110 millió forint támogatásból építik újjá.

A falucska a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyerte a támogatást, amelyből tavasszal el is kezdődnek a felújítási munkálatok. Időszerű is, hiszen utoljára a 60-as években újították fel az épületet. Tavaly eltört a malom egyik fő tartógerendája, ami miatt életveszélyessé vált a benne tartózkodás, négy évvel ezelőtt pedig a lapátok is károsodtak.


A támogatási keretből a szélmalom mellé építenek egy tanösvényt és egy parkolót, a korábban iskolaként működő kúria jobb szárnyában pedig fotólabort létesítenek a környékre látogató nagyszámú fotós miatt. Az egykori mázsaházat lebontják. Hogy a felújítás meddig tart, az a károsodás mértékétől függ.

110 millió forint támogatást nyert a település a munkálatokra

Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…