EUR: 322,63 Ft
CHF: 288,36 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Távmeghallgatási rendszerrel hallgattak ki egy magyar tanút

A Miskolci Törvényszéken kialakított távmeghallgatási rendszer alkalmazásával hallgatott meg az amszterdami bíróság szerdán tanúként egy magyar állampolgárt – közölte a törvényszék sajtóosztálya az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az amszterdami bíróságon emberkereskedelem miatt indult büntetőeljárás, és felmerült egy szerencsi lakos meghallgatásának szükségessége, ehhez a hollandok a Szerencsi Járásbíróságtól kértek segítséget.


A járásbíróság a kérésnek eleget téve a Miskolci Törvényszék egyik távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermébe idézte be a tanút. Az amszterdami és a miskolci tárgyalótermet telekommunikációs eszközök segítségével összekapcsolták, lehetőséget teremtve arra, hogy a holland bíróság tolmács közvetítésével, közvetlenül tegyen fel a kérdéseket a tanúnak.

Ennek köszönhetően a szerencsi tanúnak nem kellett Amszterdamba utaznia, a meghallgatása mégis ugyanolyan módon történt, mintha egy holland tárgyalóteremben lett volna; a távmeghallgatási rendszer csaknem 1600 kilométerre is tökéletesen biztosította a tárgyalótermekben helyet foglalók közötti élő és azonnali kommunikációt – olvasható a közleményben.

A törvényszék arra is kitért, hogy a rendszer használatával az ítélkezés tértől és időtől függetlenné válik; immár bármely magyar bíróság összekapcsolható akár külföldi bíróságokkal is, és telekommunikációs eszközökkel bármely időpontban tarthatók meghallgatások.

Kapcsolódó Cikkek