EUR: 317,80 Ft
CHF: 280,05 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Extra

Templomot építtet Nemcsák Károly

Még idén elkészülhet az a templom, amelyet Nemcsák Károly építtet szülőfalujában, Mocsolyástelepen. A Szomszédok egykori Vágási Ferije azt is elárulta a Lokálnak, hogy a rajongók a mai napig hívják „keccsölni”.

Talán sokan emlékeznek azokra az epizódokra a Szomszédokból, ahol László atya templomra gyűjtött Gazdagréten. Érdekes, hogy a sorozatban a szereplők valós számlaszámot adtak meg, így sok pénz gyűlt össze, de csak a 2013-ban kapott jelentős kormányzati támogatás tette lehetővé, hogy végül teljesen elkészüljön a templom. Nemrég Nemcsák Károly, a sorozat Vágási Ferije is hasonló helyzetbe került, ugyanis elhatározta, hogy templomot építtet szülőfalujában, a borsodi Kisgyőrhöz tartozó Mocsolyástelepen, a Bükki Nemzeti Park mellett.
– Régen megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék annak a közösségnek adni, ahol felnőttem – kezdte a Lokálnak Nemcsák Károly.


Nemcsák Károly fotó: Mészáros Diána

– A keresztlányom, Anikó még mindig ott lakik, és sokat beszélgettünk erről. Miután megkérdezte a helyieket, és igény volt a templomra, végigjártam az összes hivatalos utat, és az egyház is beleegyezett. A tervek szerint 2019 végére el is készülhet a templom, mert a pénz rendelkezésre áll. Sokan segítettek, előfordult, hogy megállt a faluban egy autó, és azt kérdezték, hol lehet adakozni, de az állam is jelentős összeggel támogatja az építkezést. Ez katolikus templom lesz, körülbelül 100 négyzetméteres, ahol 50-60 ember is elfér majd – mesélte a József Attila Színház igazgatója, aki azt is elárulta, hogy amikor gyerek volt, a helyiek az iskolában imádkoztak.
– Az iskolában a terem egy része le volt választva függönnyel, ahol egy oltár állt. Hétvégén elhúzták a függönyt, és a falu apraja-nagyja odajárt. Közösségépítő ereje volt, és úgy érzem, a mostani templomnak is az lesz – tette hozzá a 61 éves színházigazgató, akit ma is sokan felismernek a Szomszédok sorozatból, sőt volt, aki még bútort cipelni, azaz „keccsölni” is hívta. Nemcsákot arról is megkérdeztük, hogy vajon a gazdagréti Batman napjainkban mivel foglalkozna?
– Beszállna az internetbe! Azaz internetes vállalkozása lenne, de szerintem a bútorszállítással sem hagyna fel, így lenne egy költöztetőcége is – nevetett Nemcsák, aki nemcsak templomot épít és színházat igazgat, de a színészettel sem hagyott fel. A nézők estéről estére láthatják – többek között – A gyertyák csonkig égnek, a Feketeszárú cseresznye és Az üvegcipő című előadásokban a József Attila Színházban.

Így fog kinézni a templom – mutatja Nemcsák.

Kapcsolódó Cikkek