EUR: 327,35 Ft
CHF: 301,59 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Extra

Templomot építtet Nemcsák Károly

Még idén elkészülhet az a templom, amelyet Nemcsák Károly építtet szülőfalujában, Mocsolyástelepen. A Szomszédok egykori Vágási Ferije azt is elárulta a Lokálnak, hogy a rajongók a mai napig hívják „keccsölni”.

Talán sokan emlékeznek azokra az epizódokra a Szomszédokból, ahol László atya templomra gyűjtött Gazdagréten. Érdekes, hogy a sorozatban a szereplők valós számlaszámot adtak meg, így sok pénz gyűlt össze, de csak a 2013-ban kapott jelentős kormányzati támogatás tette lehetővé, hogy végül teljesen elkészüljön a templom. Nemrég Nemcsák Károly, a sorozat Vágási Ferije is hasonló helyzetbe került, ugyanis elhatározta, hogy templomot építtet szülőfalujában, a borsodi Kisgyőrhöz tartozó Mocsolyástelepen, a Bükki Nemzeti Park mellett.
– Régen megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék annak a közösségnek adni, ahol felnőttem – kezdte a Lokálnak Nemcsák Károly.


Nemcsák Károly fotó: Mészáros Diána

– A keresztlányom, Anikó még mindig ott lakik, és sokat beszélgettünk erről. Miután megkérdezte a helyieket, és igény volt a templomra, végigjártam az összes hivatalos utat, és az egyház is beleegyezett. A tervek szerint 2019 végére el is készülhet a templom, mert a pénz rendelkezésre áll. Sokan segítettek, előfordult, hogy megállt a faluban egy autó, és azt kérdezték, hol lehet adakozni, de az állam is jelentős összeggel támogatja az építkezést. Ez katolikus templom lesz, körülbelül 100 négyzetméteres, ahol 50-60 ember is elfér majd – mesélte a József Attila Színház igazgatója, aki azt is elárulta, hogy amikor gyerek volt, a helyiek az iskolában imádkoztak.
– Az iskolában a terem egy része le volt választva függönnyel, ahol egy oltár állt. Hétvégén elhúzták a függönyt, és a falu apraja-nagyja odajárt. Közösségépítő ereje volt, és úgy érzem, a mostani templomnak is az lesz – tette hozzá a 61 éves színházigazgató, akit ma is sokan felismernek a Szomszédok sorozatból, sőt volt, aki még bútort cipelni, azaz „keccsölni” is hívta. Nemcsákot arról is megkérdeztük, hogy vajon a gazdagréti Batman napjainkban mivel foglalkozna?
– Beszállna az internetbe! Azaz internetes vállalkozása lenne, de szerintem a bútorszállítással sem hagyna fel, így lenne egy költöztetőcége is – nevetett Nemcsák, aki nemcsak templomot épít és színházat igazgat, de a színészettel sem hagyott fel. A nézők estéről estére láthatják – többek között – A gyertyák csonkig égnek, a Feketeszárú cseresznye és Az üvegcipő című előadásokban a József Attila Színházban.

Így fog kinézni a templom – mutatja Nemcsák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

  Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

  A STRAND Fesztivált szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két jótékonysági akicót is szerveztek Zamárdiban.

 • Egyre önállóbbak a mai fiatalok

  Egyre önállóbbak a mai fiatalok

  Egyre tudatosabbak a mai fiatalok jövőjüket illetően. Az előző évekhez képest a 19–29 év közötti korosztály 56 százaléka már külön él szüleitől és szeretne minél előbb családot alapítani.

 • Ellopták a Mona Lisát!

  Ellopták a Mona Lisát!

  108 éve ezen a napon rabolták el Leonardo da Vinci világhírű festményét, a Mona Lisát. A bűncselekmény hatalmas médiszenzációnak számított akkoriban.

 • Zimány Linda nem társkeresőzik

  Zimány Linda nem társkeresőzik

  Zimány Linda egy éve szingli, és már tárt karokkal várja az igazit. Asztrológusa szerint jövő év elején találhatja el Ámor nyila, az ügyvédjelölt a nagy találkozásra pedig lelkileg is igyekszik felkészülni.