EUR: 354,26 Ft
CHF: 333,39 Ft
2020. július 08., szerda
Ellák

Külföld

Terroristának minősítette Mianmar a buddhista Arakáni Hadsereget

Hivatalosan is terroristáknak minősítette Mianmar hadserege a buddhista Arakáni Hadsereg (AH) gerilláit, miután a szervezet az elmúlt időszakban számos terroristatámadást hajtott végre az országban – jelentették be magas rangú katonatisztek a fővárosban tartott pénteki sajtótájékoztatójukon.

Nyi Nyi Tun vezérőrnagy, a mianmari katonai információs bizottság alelnöke újságíróknak azt is elmondta, hogy a döntés Aung Szan Szú Kji mianmari vezetőtől származik, aki kijelentette, az AH nem más, mint terroristák gyülekezete. Szú Kji utasította a hadsereget, hogy mihamarabb semmisítsék meg őket.


A buddhista Szú Kji hozzátette: a nemzetközi közösség vallási elfogultsággal vádolná, ha csupán a muszlim vallású rohingja népcsoportból származó fegyveres gerillák ellen rendelne el támadást, a hasonlóan militáns buddhisták ellen pedig nem.

Az AH elleni válaszcsapásokról január 7-én született döntés, nem sokkal az után, hogy az önrendelkezésért küzdő buddhista fegyveresek több rendőrörsöt is megtámadtak az Arakán-beli Butidang városában. A támadásban tizenhárom rendőr vesztette életét, további kilenc pedig megsebesült.


A hadsereg hivatalos adatai szerint 2015-ben tizenöt, 2016-ban huszonhat, 2017-ben ötvenhat, 2018-ban pedig már hatvanegy alkalommal csaptak össze az AH gerilláival, az idén pedig ez a szám máris elérte a nyolcat.

Decemberben a mianmari hadsereg tűzszünetet hirdetett az ország öt olyan államában, ahol a központi kormány ellen lázadó csapatok tevékenykednek, Arakán azonban nem volt köztük. A sajtótájékoztatón elhangzott hivatalos indoklás szerint azért, mert olyan értesüléseket kaptak, hogy az arakáni rohingja gerillák támadásokra készülnek.

Zau Min Tun tábornok úgy vélte, az AH elleni harcok nem befolyásolják a Bangladesbe menekült rohingják hazatelepítésére irányuló terveket.

A buddhista többségű Mianmar hadseregét korábban a rohingják ellen elkövetett etnikai tisztogatással és népirtással is megvádolták. A katonaság azután intézett támadásokat ellenük, hogy 2017 augusztusában rohingja fegyveresek katonai ellenőrzőpontokat vettek célba.

A 2009-ben alapított AH-nak becslések szerint néhány ezer jól felfegyverzett, jól kiképzett gerillája van, ellentétben a rendezetlenebb körülmények között harcoló, kevésbé felszerelt rohingja harcosokkal.

Kapcsolódó Cikkek